dilluns, 14 de març del 2011

FESOLS DEL GANXET I BACALLÀ I EL "MARGE" DEL CELLER DE L´ENCASTELL

DSC00909

Amb aquesta recepta participo al concurs Le creuset : pon una cocotte en tu vida organitzada per L´Alfonso de Recetas de rechupete , el premi és una magnífica cocotte de Le Creuset, no diré que per tenir-la MA-TO ( que ja ho he dit ) però si que m´encantaria , ben segur que tots les coneixeu les Creuset i als que ens agrada la cuina i la disfrutem és una d´aquelles peces, i no només aquesta si no totes les que fan de la primera a l´última, que ens encantaria tenir doncs són ideals per qualsevol menja i tipus de cocció.

He escolllit aquests fesols del Ganxet per molts motius , en la meva opinió és una de les classes millors que hi ha, poca pell, mantegosa, fina ,i que accepta moltes preparacions també perquè crec que és una llegum molt d´aquesta terra i vull que la coneguin mén enllà de les nostres contrades com un gran fesol; em van quedar brodats i m´hi tiro flors soleta(tinc padrí però ara no em veu i no pot tirar-me-les ell) , amb aquest olleta ja serien el summum.

És una recepta molt fàcil i molt bona , complerta si som generosos clar, i agraïda al paladar fins al limit de l´èxtasi , però com tot sempre te un però, fins i tot el més senzill; cura amb els fesols, que han de ser ben cuits però no desfets, al punt , sencers però que no cruixin gens ni mica al cor ,i que no es pelin ... això ho aconseguim des de la meva experiència i els consells de les expertes de casa meva que ho són i molt, primer amb la cassola ideal per coure´ls, fer-ho amb el foc que els convé i sobretot l´aigua que toca , res mes.


FESOLS DEL GANXET AMB BACALLÀ GRATINAT AMB ALL I OLI

DSC00918
INGREDIENTS PER QUATRE PERSONES

350 GRS DE FESOLS DEL GANXET
AIGUA ( jo de l´aixeta, si és molt dura feu-la mineral)
SAL
QUATRE TALLS DE LLOM DE BACALLÀ SENSE ESPINA
OLI D´OLIVA
ALLS
UNA PUNTA DE BITXO
JULIVERT

ELABORACIÓ

Començaré dient-vos que sempre faig servir aigua de l´aixeta i que mai , mai , he posat els fesols en remull la nit avans.
Agafeu un olla de mida regular,( els fesols crus ocuparàn una tercera part de l´olla), poseu els fesols i afegiu l´aigua justa per cobrir-los , poseu-los a foc moderat i quan arrenquin el bull llenceu l´aigua i torneu a fer el mateix amb aigua freda , així tres vegades , a l´última afegiu la mateixa quantitat d´aigua i saleu-los, quan comenci a bullir baixeu el foc i deixeu coure a foc lent i tapats però sempre notant que té un petit bull, aneu afegint l´aigua que necessitin i no les remeneu amb cap estri sempre sacssejant l´olla amb moviments de baix cap dalt per anar-los girant, en finalitzar la coció han de tenir el mateix suc que els cobreixi que quan hem començat.

A part, en un altre recipient posarem oli d´oliva amb dos o tres grans d´all i una punteta de bitxo amb el foc molt baix, l´oli a uns 80º i hi posarem el bacallà perquè es vagi coent a baixa temperatura ; mentrestant prepararem un all i oli , bé al morter , bé amb el turmix.
Per fer l´all i oli emprarem unes dents d´all , un rovell d´ou en el cas de fer-lo a morter o un ou sencer per fer-lo al turmix , oli d´oliva i sal, aquí veureu molt bé com es fa a morter i aquí amb un turmix , jo el faig amb el turmix perquè l´ou sencer s´infla més al gratinar-lo, queda més com un souflé i no queda tant espès per escampar-lo a sobre del bacallà.

DSC00913
Per muntar el plat , poseu uns fesols bullits que no estiguin del tot escorreguts , important que tinguin una mica de suquet , a sobre el bacallà que ja hem gratinat i tot amb un rajet de picada de bon oli d´oliva i julivert.

Com veieu senzill i com us he dir complert , aconsello desfer el bacallà i barrejar-lo amb els fesols per menjar-ho i per descomptat acompanyat d´un bon vi de Porrera com jo vaig fer .

Avui el Xavi no hi és per maridar-lo com ell sap fer , però estic segura que li agradarà molt la meva tria , a mi em va semblar ideal.
Es tracta del" MARGE" un negre criança del Celler de l´encastell garnatxa quasi tot però també merlot i sirah .
Un vi de color picota intens i aroma de mores silvestres ,torrats i fusta de fons , a mi m´agrada i us l´aconsello fervorosament.
marge-2007_g_947

28 comentaris:

BuenasMigas. ha dit...

Quin bacallà, reina! S'em cau la llàgrima.

Un petonarru.

el taller de cuina ha dit...

Si et dic que l'altre dia vam demanar aquest plat en un restaurant, ens van fotre una clavada, i a sobre no li arribava ni a la sola de les sabates alteu...
Molta sort, t'ha quedat fantàstic.
Aquest vi no l'hem tastat, el posem a la llista!!

Mesilda ha dit...

Mucha suerte en el concurso,el plato es de categoria,solo con ver este bacalao ya me da hambre.
Besets.

dolorss ha dit...

No les fiques en remull? bona lliço de com coure unes bones mongetes...
El resultat final és espectacular!!!

Petons

La cuina de l'Eri ha dit...

Mai,
Molta sort en el concurs!! un plat ben bó. Sovint faig el bacallà amb l'allioli, però.. no tenia ni idea que fent-lo al turmix amb l'ou sencer s'infla més!! Quin gran descobriment avui! Ah! i que maca t'ha quedat la foto.. petons

Carmeta ha dit...

mai¡¡ quina pinta¡¡ bona sort al concurs¡¡ Jo també faig l'allioli al turmix....

Unknown ha dit...

Apa nena, si el jurat prova e plat i l'acompanya d'aquest vi la cocotte, és teva.

Muas!

josep ha dit...

T'ha quedat fantàstic i no ho dic per les meravelloses fotos, tot i que amb elles m'imagino el gust!
Una abraçada

No tot són postres ha dit...

Jo també el gratino, però a sota no hi he posat mai fesols! Jo una miqueta més lleuger, espinacs o una miqueta de tomàquet

PTNTS
Dolça

mamen ha dit...

Pues nos pusimos de acuerdo, y como a ti, me encanta el bacalao, pruebalo a la romana que es delicioso, y mas facil imposible, besos guapa

Mai ha dit...

-Anna, no ploris que si convé t´envio plat per Seur, però què dic! si tu tot això ho fas pintat i remillor.
petonarrus per tu bonica

-Jordi, Alba m´ho crec , de vegades he pagat per coses que en sortir m´arrencaria els cabells i en ser dins he de contindre´m molt i molt per no dir el que penso del que m´han servit.
He de dir però que no és un plat barat d´ingredients els fesols no són de ganga i el bacallà doncs si és bon tampoc és de saldo,però estic segura que l´aplicació aquella del 300% la complien del tot tot oi?.
petons i gràcies per l´elogi, m´agradat saber-ho hehehe.

-Maria, te puedes creer que aún no se donde y si hay que votar? hehehehehe, no puedo ni entrar en la página, bueno el vuestro lo tengo asegurado.
besets amiga.

-Dolors, mai , mai he ficat uns fesols en remull, només les fabes asturianes, però , he de dir que sempre procuro que no siguin velles i qeu siguin de l´any, very important.
Boníssimes!
Una abraçada reina

-Eri m´encanta haber contribuit en ensenyar una cosa, efectivament a més ou, més suflarà com jo dic, però sense passar-se, no és qüestió del turmix, si no de l´ou eh? com al turmix l´ou va sencer doncs s´infla més i és més lleuger.
petons

-Carmeta si encara no se on s´ha de votar , vaig entra al bloc i a la págian i ara no em deix entrar a cap, bé , jo ja el tinc fet.
petons

-Gemma, que va, que va, em sembla que no podré participar com ja li he dit a la carmeta, tot i així en aquestes cses hi ha moooolt nivell.
petonets.

-Moltes gràcies Josep , és un plat molt nostre i molt del nostre gust, en un esmorzar de cullera d´aqueslls que nosaltres sabem, triomfaria oi?
una abraçada.

-Glòria, ja dic que és un plat complert , de fet del que es tracta ,més que de menjar bacallà és menjar fesols, tot i que com només són bullits i el bacallà escalfat no resulta tant pesat com pot semblar, jo també el faig amb espinacs, però ja no és igual,aquest és un plat per menjar com a plat únic i el bacallà és el guarniment dels fesols, no a la inversa.
una abraçada

-Mamen querida, ya te dije que me encantaba y tengo unos trozos en remojo que son para hacerlos como el tuyo, me encantó la idea, este que ves lo hice ya hace unos días pero aún no lo había colgado .El próximo a la romana.
besos

Lamboadas de Samhaim ha dit...

Muchas gracias por tu comentario en mi blog...
¡ De entrada aquí me encuentro con el bacalao, que es mi perdición ! ¡¡¡ Aquí me quedo con tu permiso !!!
Besos

Empar ha dit...

¡Que plato más completo y rico!
Que tengas mucha suerte.
Un beso.

Unknown ha dit...

Mai, te han quedado espectaculares las mongetes, el bacalao, las fotos, Qué ricooooo!!. un plato delicioso. y gracias por compartir el sistema de cocción, siempre las he puesto en remojo. Besos y suerte.

Cuinagenerosa ha dit...

et volia dir que les mongetes es veuen molt ben cuites, però ja ho has dit tu, i en prenc bona nota. del conjunt del plat, m'agrada tot, o sigui que quan vulguis...

Margarida ha dit...

Fan tan de goig aquestes mongetes que ara mateix m'apunto la teva tècnica per coure-les!
T'ha quedat un plat magnífic, a veure si tens sort! Jo també estic pensant una recepta, però encara no m'he decidit. Ara, ja et dic aquí que no li arribarà a la sola de les sabates. I és que no sé perquè encara m'hi vull presentar!!!
Petons, maca, i sort!

Miquel ha dit...

Molta sort al concurso y este plato te ha quedado fantastico, es uno de mis combinaciones favoritas,Me ha sorprendido que no las pongas en remojo pero viendo luego tu respuestas a los comentarios, ahora lo entiendo,la proxima ve probare tu sistema
peto
miquel

Eva Flores ha dit...

me n'alegro molt de que t'hagi agradat la recepta de pa. gràcies pel comentari.
aquest bacallà és veu boníssim! t'ha quedat perfecte!

Fem un mos ha dit...

Un platet com aquest per dinar avui estaria molt bé. jejeje
Queda anotat el bullir les mongetes sense remullar, ets una crac.
Molta sort en el concurs, perquè entre el plat i l’acompanyament del vi de ven segur que la cocotte es teva
Una abraçada

Carmen ha dit...

Una recepta fantàstica, que tinguis molta sort al concurs!!!!
Petonets

Rosa ha dit...

Que buen plato, me encanta y fíjate que si puedo lo preparo esta semana, tengo filetes de bacalao fresco, y lo haré con unas fabes que tengo por aquí.
Un besito y gracias por tan riquísima receta

Mai ha dit...

Samhaim , de nada, fue un placer y me encanta verte aquí y que te guste lo que encuentras, ojalá podamos compartir muchas cosas, tu quédate el tiempo que quieras.
saludos

-Empar, riquísimo , gracias por la suerte pero aquí se necesita algo mas que suerte jeejejeje.
una abrazo.

-Anna, pues tu prueba así y sobre todo ten la seguridad que las judías no son viejas.
Un abrazo reina.

-Manel , doncs el temps avança i d´aquí ben poc afortunadament i si no hi ha res de nou començo a treballar , així que com tardis te les tindré d´enviar en una fiambrera.
Una abraçada

paco ha dit...

Mai, quin plat mes bó, es véu esplendorós i sense cap dut-te de sabor igual, que tinguis sort al concurs, y si vols agafa la paelleta de molls al méu blog.........abraçades paco

Anònim ha dit...

El bacallà m'entusiasma, demà que vaig a la Boqueria en compro i faig la teva recepta.
Petons!

conpanyvino ha dit...

Gràcies per passar-te per la meva cuina!! el teu blog és molt xulo tens unes receptes boníssimes, com el bacallá amb fesols del ganxet, mmm que bo! molta sort pel concurs :-)

Noemi

Alfons ha dit...

m'encanta el gratinat amb allioli, m'encanta el bacallà, m'encanten la mongetes del ganxet ... que més puc dir ... bé, va :.... mataria per un plat d'aquests ... ;-))
Una abraçada

Carmen ha dit...

Ajajajá, conque esas tenemos, hay que entrar más a los concursos porque sólo así nos das el privilegio de tus recetas en catellano también, qué bueno 8)

Y espero que no mates a los demás, tienes que ganar con esta delicia de bacalao.
Eres redivertida querida Mai, me encantaría un día cocinar contigo.
Un abrazo

Ruben ha dit...

Ostres, no sabia aquest truc de l'aigua freda per estovar a l'instant el gra :-)
Jo també mataria per Le Creuset, tot el que tinc d'aquesta marca és d'una qualitat immillorable!