diumenge, 12 d’abril de 2009

LA MONA D´OUS / LA MONA DE HUEVOS

Photobucket
-Plou , li dic a a l´Anton.
-Deixa-la caure , em respon , que d´aigua mai n´hi ha prou si cau bé , -cert.
-Pateixo per l´hort , dic jo , es podrirà el que hem plantat i les llavors sembrades potser no sortiran.
-Doncs ja en tornarem a plantar , em diu tranquil-lament , que hi hem de fer oi?
- Si, és clar.


Photobucket
Són dies de reflexió diuen , potser si , de vegades hi ha coses que em pasen per alt ,tot i que sembla que algunes es repeteixen any rere any, com si fóssim a la película aquella famosa de "El día de la marmota ".
Aquests dies agitada al llit ( la meva esquena hi torna ) i fent un ús indiscriminat del dit índex per fer el zapping de rigor , no n´he passat ni una , quan més en veia més em sorprenia i no parlaré pas dels habituals no si no del que toca , la Setmana Santa.
Veient els aconteixements que han seguit la festa no deixava de pensar quina situació més surrealista es viu al llarg i ample de tota la península i ja no dic cap a les Amèriques que Deu n´hi do , i els temes de penitències i fustigacions també els obviaré i aniré al que realment em sobta .

A la tele surten imatges de nens , de dones fetes i dretes, d´homes alts i grossos que ploren, ploren perquè plou !!! , a aquestes alçades jo ja m´ho crec tot però això si no ho veiés en imatges diria que és mentida , sí ,i ploren perquè no poden treure a passejar el Pas, la Imatge , la Marededeu de rigor o el Crist que toca i jo compungida pels meus enciams i els pèsols i les meves llavors.... que quan creixen uns i trenquen la terra per sortir els altres són tot un espectacle de vida .


Photobucket

Clar que jo sóc molt de poble i aquestes massificacions rere un Sant engalanat de joies i vestimentes doncs em costa entendre-ho, el meu poble és petitet i te una església petita també però bonica i d´imatges... doncs les que toquen , suficients pels que ténen fè que de beats al meu poble també en tenim i ja en ténen prou amb el Crist crucificat, el Sant Sepulcre i la Dolorosa que per cert la iaia Rosita republicana a matar va treure de la crema perquè deia que era molt bonica i la mirava amb uns ullets....
Jo la processó , doncs l´he viscut anys i panys i d´aigua , any si any també i encara no he vist mai plorar ningú , de fet si plou es fa dins l´església i fins l´any que vé si hi ha sort, però es clar , això deu ser com tot , a església més gran pas més gran i gent més creient , deu anar per talles això de la fè , perquè reflexionant una mica més que diuen que és el que em de fer aquest dies no imagino jo a les beates del meu poble mocador negre al cap i rosari a les mans , ni als portadors de la creu , homes alts fets i refets plorant perquè plou , potser també com jo pensen en els enciams i les llavors que no sortiran , o potser creients amb fe com són pensen que el d´allà dalt els envía aigua perquè no tinguem un any de sequera .

Jo en sóc molt de tradicions, unes m´agraden més que les altres i tot em sembla molt respectable i no seré pas jo la que digui que no plorin , com si volen enganxar i no parar fins l´any seguent , però massa normal al meu parer no ho és i com sóc lliure d´opinar i dir el que em sembla , això si, sense intenció de faltar el respecte a ningú , doncs avui ho dic.

I no vull acabar sense felicitar aquells blogs que fan la meravellosa tasca de recuperar plats tradicionals de cada zona , si no mireu " El guiso Conquense de Viernes Santo " de la SU , o el" Potage de cigrons i bacallà" d´olles i somriures o les "torrijas" del Juan y que dir dels " huevecillos con leche " de la Nuri i tants que em deixo perquè això n´és només un petit exemple.

Avui voldría participar de la tradició amb una mona , amb ous però no de xocolata , aquesta és la mona que al meu poble féien i fan, com a tants d´altres pobles avans que la pastissería moderna portés aquestes meravelles de pastissos i de figures dels que ara gaudim , és la mona amb que els padrins obsequiaven als seus fillols posant un ou per cada any de la criatura, jo encara vaig a casa del padrí a buscar la mona , i ara en acabar d´escriure i aniré i tot i que no serà de les d´ous durs és la mona que encara als meus quaranta anys vaig a buscar a casa del padrí i segur que del que parlarem serà dels pèsols i dels enciams , però no plorarem per això.

I demà sens falta ho celebrarem i ens l´anirema menjar , uns si no plou faràn una excursió i d´altres se la menjaran a casa , però a casa nostra celebrarem que la primavera ja és aquí que els arbres són florits, que plou i fa sol i fins i tot en alguns indrets que neva , perquè el temps és així i gràcies a Déu a aquest encara no el manem, i sobre tot celebrarem que és temps de nèixer i de renèixer , perquè si s´ha de celebrar alguna cosa celebrem la vida i fem-ho amb alegría.


Photobucket
INGREDIENTS

225 GRS DE FARINA DE FORÇA
1/2 c/c DE SAL
1 1/2 c/c DE LLEVAT SEC DE FER PA
25 GR DE SUCRE
55 GR DE MANTEGA
2 OUS GROSSOS
2 C/S DE LLET
1 OU PER GLASSEJAR
SUCRE PER GLASSEJAR

ELABORACIÓ

En un bol gros,tamissar la farina amb la sal i barrejar-ho amb el sucre i el llevat.
Fer un forat al mig del volcà de farina i afegiu la mantega fosa , els ous lleugerament batuts i les dues cullerades de llet tèbia , el resultat ha de tenir una textura tova, pel que si fos necessari i afegiríem una mica més de llet.
Un cop barrejat ho posem al marbre una mica enfarinat i ho amassem fins que sigui homogènia i elàstica la massa.
En fem una bola i ho deixem llevar en un recipient tapat amb un drap i en un lloc calent fins que dobli el seu volum.
Un cop llevat posem la massa en una superfície , jo ho vaig fer a la plata que havia d´anar al forn i sobre un silpat , i estirem la massa amb els dits, posem l´ou lligat amb una tira de massa i ho tapem de nou deixant-ho levar uns 30 minuts més.
Passat aquest temps el portem al forn precalentat a 190º i ho fornejem , uns 10 minuts primer i li afegim l´ou batut i el sucre abundant per sobre; el posem de nou al forn i ara si el deixem coure uns 20 minuts més i que quedi ben ben dauradet.

Bon profit i bon dilluns de Pàscua.

VERSIÓN EN CASTELLANO


-Llueve, le digo a Anton.
-Déjala caer , me contesta , que el agua nunca sobra si cae bien.
-Padezco por el huerto , le digo , se pudrirá lo que hemos plantado i las semillas que sembramos no saldrán.
-Pues las volveremos a sembrar , me contesta tranquilamente , ¿ que le vamos ha hacer no ?.
- Si, claro.

Son días de reflexión dicen , puede ser , hay veces en que hay cosas que me pasan por alto
aunque hay ocasiones en que algunas se repiten año tras año como si estuviésemos en aquella famosa película de " El día de la marmota ".
Estos días en cama ( mi espalda vuelve a las andadas )haciendo un uso indiscriminado de mi dedo índice para hacer el zapping de rigor , no me ha pasado ni una por alto , cuanto mas veía mas sorprendida estaba y no voy ha hablar de los habituales si no de lo que toca en estos días , la Semana Santa.
Viendo los acontecimientos que siguen a la fiesta , no dejaba de pensar que situación mas surrealista se está viviendo a lo largo y ancho de toda la Península y ya no digo en las Américas ,¡ que vaya por Dios ! , y tampoco entraré en tema de penitencias y fustigaciones , voy a obviarlos e iré a lo que realmente me sorprende.
En la televisión veo imágenes de niños , de mujeres hechas y derechas , de hombres altos y grandes llorando ¡¡ lloran porque llueve !!! a estas alturas yo ya me lo creo todo , pero esto si no lo estuviera viendo en imágenes diría que no es cierto , pues si , lloran porque no pueden sacar al Paso , a la Virgen de rigor o el Santo que toca , y yo aquí compungida por mis lechugas y mis guisantes y mis semillas , que cuando crecen unos y nacen las otras rompiendo la tierra para salir son todo un espectáculo de vida.
Claro que yo soy muy de pueblo y estas masificaciones tras un Santo engalanado de joyas y vestimentas pues me cuesta entenderlo , mi pueblo es pequeño y tiene una iglesia pequeña pero bonita y en cuanto a las imágenes... las que tocan , suficientes para los que tienen la fe , que de beatos en mi pueblo también tenemos y a ellos les basta con el Cristo Crucificado , el Santo Sepulcro y la Dolorosa , que por cierto mi yaya Rosita una republicana a matar la sacó del fuego porque decía que era muy bonita y que además la miraba con unos ojitos....
Yo la procesión la he vivido durante años y lluvia pues año si , año no y el siguiente también y aún no he visto nunca llorar a nadie por ello , de hecho si llueve se hace el Via Crucis en la iglesia y hasta el año que viene , pero claro, esto debe ser como todo , a iglesia grande , pasos grandes y mas creyentes son los fieles , debe ir por tallas esto de la fe , porqué reflexionando el asunto ,( que dicen que es lo que tenemos que hacer estos días ), no puedo yo ni imaginar las señoras beatas de mi pueblo , mantilla negra en la cabeza y rosario en la mano , ni a los portadores de la Cruz grande , hombres serios donde los haya llorando porqué llueve , a lo mejor , como yo , piensan en las lechugas que se van a echar a perder y en las semillas que no saldrán , o a lo mejor creyentes con fe como son , piensan que el de allá arriba les envía agua para que no tengamos un año de sequía y aprovechan el Vía Crucis para darle encima las gracias .
Yo soy mucho de tradiciones , creo que me engancho a todas , unas me gustan mas que otras y hay algunas que incluso aborrrezco y me parece todo muy respetable y no quisiera yo crear una polémica diciendo que no lloren , que a mi como si quieren enganchar y no parar hasta la del año que viene , pero normal, lo que se dice muy normal a mi parecer no lo veo y como soy libre de opinar y decir lo que me parezca eso si, sin ánimo de faltar al respeto a nadie y abogando por la libertad de expresión pues hoy lo digo .
Y no quiero acabar sin felicitar aquellos blogs que llevan a cabo la fantástica tarea de recordar y recuperar platos tradicionales de cada región y si no, mirad el "Guiso Conquense de Viernes Santo" de la Su o el " Potaje de garbanzos y bacalao " d´Olles i Somriures o " las torrijas " del Juan y que decir de los " huevecillos con leche " de la Nuri y tantos como me dejo que esto es sólo un pequeño ejemplo.
Hoy quisiera participar yo de la tradición con una Mona , con huevos si , pero no de chocolate , huevos duros , ésta es la mona que se hacía y se hace en mi pueblo , como en tantos otros antes que la pastelería moderna trajera estas maravillas de pasteles y figuras de chocolate que tanto nos gustan , es la mona con la que los padrinos obsequian a sus ahijados y en la que se pone un huevo por cada año del niño , yo aún voy a casa de mi padrino a buscar la mona y ahora cuando acabe esto iré a por ella y aunque no sea la de los huevos duros , es la mona, la de la fruta confitada , la que aún , a mis cuarenta años voy a buscar a casa de mi padrino y seguro que de lo que hablaremos será de los guisantes y las lechugas, pero no vamos a llorar por eso.
Y mañana , lunes de Pascua sin falta lo celebraremos e iremos a comerla , unos si no llueve harán una excursión al campo y si no la comerán en casa , pero en casa celebraremos igualmente que la primavera ya está aquí , que los árboles están en flor , que llueve , que hace sol y que en algunos sitios aún nieva , porqué el tiempo es así y gracias a Dios al tiempo aún no le mandamos lo que tiene que hacer , y sobre todo celebraremos que es tiempo de nacer y de renacer , porqué si algo hay que celebrar celebremos la vida y hagámoslo con alegría.

INGREDIENTES
225 GRS DE HARINA DE FUERZA
1/2 c/c DE SAL
1 1/2 c/c DE LEVADURA DESHIDRATADA
25 GRS DE AZÚCAR
55 GR DE MANTEQUILLA
2 HUEVOS GORDOS
2 c/s DE LECHE
1 HUEVO PARA GLASEAR
AZÚCAR PARA GLASEAR

ELABORACIÓN

En un bol grande tamizar la harina con la sal y mezclar con el azúcar y la levadura.
Hacer un hueco en medio del volcán hecho con la harina y añadir la mantequilla fundida los huevos batidos ligeramente y dos cucharadas soperas de leche tébia , mezclar , el resultado tiene que ser de una textura blanda por lo que si fuera necesario añadiríamos un poquito mas de leche.
Una vez todo mezclado lo ponemos en un mármol o superficie enharinada ligeramente y lo amasamos hasta que la masa sea homogénea y elástica.
Hacemos una bola y lo dejamos levar en un recipiente tapado con un trapo y en un lugar caldeado hasta que haya doblado su volumen.
Una vez levada la masa la llevamos de nuevo a una superficie donde trabajarla yo lo hice en la misma bandeja de horno sobre un silpat y estiramos la masa con las yemas de los dedos , ponemos los huevos y los "atamos " con un trocito de masa , tapamos de nuevo con un trapo y lo dejamos levar unos 30 minutos mas.
Pasado este tiempo lo llevamos al horno que ya se ha precalentado a unos 190º y lo horneamos unos diez minutos pasado este tiempo pintamos con el huevo batido ligeramente y abundante y añadimos el azúcar por encima , lo introducimos de nuevo al horno y lo dejamos cocer unos quince minutos , que quede doradita.

Buen provecho y buen lunes de Pascua


Photobucket

28 comentaris:

zer0gluten ha dit...

Pues que vivan las tradiciones y los guisos de toda la vida.
Gracias por la flor, feliz lunes de Pascua y muchos besitos sin gluten.
Suerte con la cosecha!

josep ha dit...

Mai,
Hi ha tradicions que val la pena conservar. Per exemple la de fer magnífiques, tradicionals i casolanes mones de Pasqua com la que tu has fet. Ah! se m'oblidava jo no sóc de poble ,i les massificacions rere un Sant engalanat de joies i vestimentes tampo m'agraden ni les entendré mai.
Una altra cosa, magnífic el Summertime que s'escolta al obrir el bloc.
Una abraçada

Ajonjoli ha dit...

pero mai, guapa, eso te pasa por ver la tele, ¡yo ni me había enterado de lo de los pasos y la lluvia! Aquí tampoco para de llover, y yo igual, lo primero que pienso es "aún no puedo plantar tomates, hay que esperar a que se seque la tierra". Y mis guisantes ya están saliendo, pero las fresas no hay manera de que maduren si no les da el sol... pero desgraciadamente nos hemos acostumbrado a que las cosas sean como nosotros queremos siempre, y la humanidad cada vez encaja peor los contratiempos.
un beso.

Gemma ha dit...

Hem estat de vacances per les terres de l'Ebre i allà també fan aquestes Mones enlloc de les de xocolata oo yema que fan aquí...
En vam tastar de farcides amb cabell d'àngel i eren boníssimes!
Gràcies per la recepta, ara ja no tinc excusa per no fer-la a casa :)
M'encanten aquestes tradicions!

Su ha dit...

Que cómodo me resulta leer tu blog, mil abrazos y aupa las tradiciones.
Anda ponme una mona en un seur...

ANNAFS ha dit...

Jo també sóc de poble i m' agrada molt seguir les tradicions per no perdre les arrels. No havia vist aquest tipus de mones i em fa molta gràcia fer-ne una. Potser avui que és dilluns i festa, la faig per berenar.
ptns.

Merchi ha dit...

Di que si, una señora mona en toda regla. Soy partidaria de seguir las tradiciones para estas cositas jajajaja. Me encanta como te ha quedado, se ve deliciosa.
Rica.. rica, cielo.

Un besote, da gusto leerte :)

Marta ha dit...

Mai, me encantan las monas clásicas. No voy a negarte que esas de chocolate no me gusten pero al final parece que sea la única opción y todos los aparadores de pastelerias las lucen estos días.
Yo estoy haciendo ahora una mona, de bizcocho de chocolate porque a mi sobrino es lo que le gusta. Tengo ganas de hacer una clásica, como la tuya que te ha quedado genial. Me encanta leerte.
Besos

Kako ha dit...

Querida Mai, mucho he disfrutado de tu relato, de vía crucis, procesiones, huertos y es que en la vida se encuentra de todo y hay para todos los gustos, pero eso de llorar por la lluvia me pareció de pelos, no?..cada cual con lo suyo dicen por ahí y que cada uno celebre según sus propias tradiciones. Me parece rescatable e interesante el sentido que se le dá estas fiestas a cada cosa, como tú dices en éste hemisfério se celebra- entre otras cosas- la llegada de la primavera, con o sin lluvia, punto aparte pero primavera al fin y con árboles llenos de brotes. Ahora me pregunto yo, que celebraríamos en el hemisfério sur?, el asiento del invierno?, no es para celebrarlo me parece....en fins, bello relato he disfrutado mucho, mas aún sabiendo que la Mona se entrega así no tengas ya 4 décadas...como dice un amigo; Genials!!

Besos!

Antuan ha dit...

Mai tea quedado bordado ,el relato y las monas estan de muerte.


Saludos

No tot són postres ha dit...

Mai, guapa, estic contenta de veure que ja et trobes bé i ens deleites, primer amb un escrit dels teus i després amb una mona, tal i com toca pel dia que es avui.
PTNTS
Dolça

Mai ha dit...

-Zerogluten, la flor es de un manzano que tenemos en el huerto y que plantó mi padre , estaba un poco dejado y parece que no durará mucho pero mira que maravillas hace , creo que era algo bonito con que obsequiaros a los que me leeis , a ver que tal van las manzanas!
un besazo sin gluten y con cariño

-Josep , se que som molts , de poble i no que compartim unes idees i uns mateixos sentiments , cert que hem de conservar les nostres tradicions i crec que som molts també els que en sentim un veritable interés , són la base de la nostra cultura
oi ?.
M´alegra que t´agradi la Billie Holliday , de fet us he de dir que em poseu al dia en clàsica i òpera doncs repasso tot el que comentes.
una abraçada.

-Ajonjoli, ¡ pero si yo no miro nunca la tele! , pero últimamente siento como un pesar interior que me dice que estoy muy desinformada!!! total para lo que hay que ver, verdad?
Oye con tanta agua a los guisantes tendremos que darles azufre o van a cojer ceniza , nosotros fresas no tenemos pero los rabanitos se nos han encharcado y acelgas y rúcula ya veremos que tal irán ,la semana entrante creo que comenzaremos a recoger las espinacas , mmmm que ganitas tengo!!!!
Nenita, a los contratiempos , buena cara, que ya vendran mejores.
un beso besísimo beso.

-Gemma el meu marit en va comprar una per fer la gràcia ,era farcida de massapà , com si fos un tortell de reis amb tres ous, jo no l´havía vist mai així, la veritat és que no era massa bona , el brioix era sec i llavors vaig dir ¡ ja la faig jo ! no sóc pas una canya fent pastissos sempre ho dic però era molt més bona , com a diferent val la pena fer-la és un bon berenar.
molts petons.

-Su, querida , sabes que sólo tienes que decirme donde la mando .
Oye, estoy tan contenta que me digas eso , al escribir en catalan ,que es mi lengua , pensé que sería difícil , pues luego la traducción es complicada , lo he hecho lo mejor que he podido para todos y me haces contentísima .
un beso amiga.

-Annafs, estaría encantada que hem diguessis que tal et queda , ja saps que el mateix , en un forn diferent i altres factors canvía , m´he adonat que a la recepta vaig deixar de posar matafaluga li dona una oloreta i un sabor boníssim,espero arribar a temps.
petons

-Merchi muy rica, pero me cogió un poquito de suela en el horno , simplemente por que a mi horno cuando encarrila hay que bajarle la temperatura o se pone cachondísimo jejejeeje.
Gracias guapísima a ti da gusto tenerte aquí.
Mil besos.

-Marta , y está muy bien, hay verdaderas obras de arte , unas preciosidades , lo malo es que el arte es caro y lo que está al alcance es muy industrial verdad ? y ponerse y hacer una cosita buena y con amor es un ratito , seguro que tu sobrino se ha rechupeteao enterito.
Si haces una de huevos me cuentas,.
Un gustazo tenerte aquí, besitos guapa.

- Kako, has visto que revoltillo he liado? pero veo que no ha costado entender el concepto.
Oye en el hemisferio sur, en cuanto a las celebraciones pues ya me lo cuentas tu , pero si yo estuviera allí por descontado que el invierno , la primavera me encanta , pero soy una amante del frio, de la nieve y del invierno, me gusta el veranito también , aunque menos y el otoño me parece tan romántico....jejejeje, mira los catalanes decimos " cada cosa al seu temps i les figues a l´agost " o lo que seria " cada cosa en su tiempo y los higos en agosto " si es tiempo de lluvias que llueva y si debe hacer calor que haga !!! verdad ?.
Un beso .

- Antuan que bordar se me da muy bien , pero eso te lo cuento en otro relato , si es que yo tengo palos escondidos jejeje.
un abrazo

Mercè ha dit...

Mai, un altre post fantàstic!! M'encanta llegir-te! :)
Aquí, una altra de poble que tampoc entén aquestes currues darrera un sant engalanat, però vaja... tradicions, en diuen. I mentre la tradició tingui una versió tan llaminera com la teva, doncs visca les tradicions! ;)
Gràcies per aquesta recepta que si bé coneixia, no l'he feta mai!! :)
Petons!

Núria ha dit...

Mai, de veritat que has estat fantàstica com sempre...alhora de expremer els sentiments que molts voldriem fer arrivar i no ho sabem d'aquesta manera tan estupenda i clara com tú Mai....
La recepta m'ha encantat i l'alussió a recepta tradicional de la meva familia...sense paraules!!

Un petonás enorme

Núria...

PD: I jo sense saber que tenies un hort....quina sort!!!

Anna ha dit...

Mai, que mona más mona te ha salido, se vé preciosa, y tienes un huertecito, precioso, que bien poder cultivar esas verduritas, me encantan. Besos.

Raquel A Mtz ha dit...

mai: hermosas tradiciones, hermosas palabras las tuyas...no has pensado en escribir un libro acaso?........felices pascuas para ti y tu familia y pasa por mi blog que tiene un premio.......besos

El cullerot Festuc ha dit...

Aquesta Mona típica d'ous no l'he probat mai...i ara mateix me'n menjaria un tros de postres! ;)
Petunets,
Eva.

Mai ha dit...

-Mercè mira tu per on que totes les tradicions acaben a taula , de tot se´n treuen coses bones oi?
Gràcies maca pel teu agraït comentari , escolta a Califòrnia com a anat això de la setmana santa? ja
m´ho contarás.
Una abraçada.

-Gràcies a tu Nuri per compartir quelcom tan maco com una tradició familiar amb tots nosaltres , això són tresors impagables.
un petó i una abraçada

-Anna, si es una preciosidad de huerto , sobre todo cuando comienza a salir todo y a crecer y los árboles a florecer , bueno y lo mejor poder disfrutar de lo que nos da.
un besazo

-Nutella, estas de broma no? y si alguna vez lo pienso a la siguiente se me pasa, cuando pienso algo así en breve me quedo en blanco y no se que decir, es pánico escénico jejejeje.
muchas gracias por tu premio y un besote para ti.

-Eva doncs és una coca de brioix que porta ou ensucrat per sobre y ous durs, sense els ous durs en pots fer una coca per berenar estupenda.
au prova-la i per l´any que ve amb ous.
petons

Francesc ha dit...

Hola Mai! Acabe d'entrar al teu bloc i em sembla molt simpàtic. Això de recuperar les tradicions nostrades està molt bé. Per cert, el "Summer Time" de fons... un 10!!!! Salutacions

Ana Powell ha dit...

Hola Mai
Una mona toda rica.
A plantar entonces unas verduricas en ese precioso huerto x

Cuinagenerosa ha dit...

espero que l'aigua no t'hagi matat les plantes de l'hort i que l'esquena et deixi collir-les perquè no hi ha plaer més gran que menjar-se allò que un mateix ha conreat.
a mi també m'agraden aquest tipus de tradicions, i veure les d'altres contrades, com aquesta mona d'ous que feu vosaltres i que em fa l'efecte que fa molts anys també s'havia fet per aquí però ara ja s'ha perdut.

Margarida ha dit...

Mai, quina entrada més fantastica! Jo estic amb tu: si s´ha de celebrar alguna cosa, celebrem la vida i fem-ho amb alegria.
Veient el teu hort (quina sort que tens!) comprenc les teves llàgrimes. L'aigua és vida, però un excés d'humitat.... fora enciams i fora hortalisses! I és tan bucòlic anar amb la cistella a collir els tomàquets, els pèsols o els pebrots... mentre penses quin menjar faràs!
Resem tots perquè millori el temps i la teva esquena també.
Un petó.

Palomitas de Maíz ha dit...

Gracias, Mai por pasarte por mi blog. Me ha gustado tus sugerentes recetas, y que decir de la flor y del huerto. Que lujo estar rodeada de lo natural y disfrutar de ello. Seguire pasandome a visitarte, Tienes respuesta en mi blog sobre el comentario que me dejastes.
Un saludito.

Mai ha dit...

- Francesc moltes gràcies i celebro que t´agradi el " summertime " no imaginaba jo que la Billie H. tingués tans fans , és fantàstica oi?.
una abraçada.

-Ana, estamos en ello , a ver como se presenta la cosecha este verano.
un abrazo y gracias por tu visita.

-Manel, amic meu, doncs home, massa bé no els ha fet , algunes llavors no srtirán o sortiran clarejades i segur que notarem podridura en algunes coses però que hi farem , l´aigua és vida.
Aquesta mona sembla ser que es fa en molts indrets dels Països Catalans i és una herència àrab la Pilar de cazuelicas ho explicava molt be.
petons amic meu.

-Margarida , si nosaltres som així , no hem de celebrar les coses amb foscor i tristesa, respectem les tradicions però no cal dramatitzar tant oi?
En quan a l´hort , una pena si es fa malbé però mira , l´aigua no ha fet mal, ha caigut bé, doncs ja en tornarem a posar i a l´estiu a collir.
Gràcies per preocuparte per la meva esquena, es una dolència que ja es vella.
una abraçada, bonica.

-Palomitas, gracias a ti por la visita, es un placer que te haya gustado el blog y que hayas disfrutado de mi huerto, nos seguiremos viendo.
un abrazo.

María José ha dit...

Hola acabo de leer tu comentario y he venido a saludarte.
Estoy aprendiendo mucho sobre vuestras costumbres ya que aquí no tenemos esa tradición.
un abrazo,
María José.

Juan Hernández ha dit...

Hola Mai. Me alegro verte, aunque con un poco con retraso después de unos días de no entrar trato de ponerme al día. He visto tu entrada y aquí me tienes. He empezado a leer el relato en catalán jj y al llegar al final la encuentro en castellano. Aunque no lo escribo ni lo hablo, el catalán, lo entiendo y lo leo sin mucha dificultad aunque hay algunas palabras que desconozco pero que leyendo el resto creo que las saco jj, todo ello es fruto de haber pasado 6 años y pico en BCN.
Tienes un huerto muy bonito y debe ser una maravilla cuando todo lo que plantas dé su fruto.
Tu relato me ha encantado, dices verdades como puños y, aunque en muchos lugares va muy ligado tradición y folclore, hay que ponerse muchas veces en su lugar porque el esfuerzo y trabajo que hacen durante mucho tiempo no les sirve para nada. Ocurre como en el campo, todo el año esperando la cosecha y, cuando la vas a recoger, llega la tormenta y la hace añicos, no creo que al agricultor le haga muy feliz, pero son puntos de vista.
Mai, te agradezco la cita que me haces, para mí es un honor el verme citado por ti, te lo digo con total sinceridad. Me siento muy halagado, solo son unas simples torrijas, no hago las maravillas que se suelen ver, entre ellas las que tu haces, por la gran cantidad de blogs que hay, de ahí que me llene de alegría y de satisfacción el verme en el tuyo.
Me alegro mucho por tu regreso y me alegro mucho más por concederme tu amistad.
De la mona poco puedo decirte que ya no lo hayan hecho y personas mucho más entendidas que yo, pero si te digo que es espectacular.
Felicidades por la Mona, por tu huerto, por tus fotos y por ser como eres.
Saludos

Pedro ha dit...

Me ha gustado tu receta de la mona, pero me ha gustado más lo que cuentas y lo que piensas sobre las tradiciones. ¡Totalmente de acuerdo!
Un besote.

Mercè ha dit...

Mai, doncs aquí no tenim setmana santa. No hi ha ni processons, ni festes... com a molt, els creients catòlics van a missa el divendres sant i diumenge de Pasqua. Res comparat allí! ;) I pel que fa a les mones, doncs tampoc. Aquí per la mainada es fa molt la "caçera d'ous" i ja està.
Petons!