dijous, 7 de gener del 2010

TORTELL DE REIS/ ROSCON DE REYES

DSC01307

Si la fava tu hi has trobat,
Paga el tortell sense recança
I no perdis l’esperança,
Seràs un ser afortunat

I si t’hi surt la figureta
No et quedarà més remei
Que ser coronat com a Rei
D’aquesta festa distreta.

Tradició, sana alegria,
Formen en la taula anell,
I mengem tan bon tortell
En pau i franca harmonia.

Enguany si ! i mira per on un dels propòsits que em vaig fer el passat any pasat va
ser , fer entre d´altres coses , les que passaven pels polvorons, torrons i pannetones i el tortell de Reis , doncs aquest l´he complert i la veritat és que n´estic prou satisfeta , m´hi vaig posar a última hora, doncs el día cinc vaig sortir corre cuita en busca de la fruita confitada i només vaig trobar engrunes i quan ja pensava que no em sortiria be per allò de les presses i que no calia que m´hi poses , m´hi vaig posar, i la nit de Reis ja teníem tortell per sopar, molt bò per cert i tot i que el primer que vaig enfornar em va agafar una mica de sola , el segon va quedar preciós , no vaig fer-ne fotografíes , era molt tard i no tenía bona llum ( després hem queden groguenques ) i ho vaig deixar estar, però vaig anar al llit pensant que això no podia ser i com anavem a dinar a casa del meu germà , quan estava a a punt d´agafar la son vaig decidir que em llevaría d´hora i en faría un altre pel matí , així que tot llevar-me m´hi vaig posar de nou i en vaig fer dos , un per dinar i l´altre que el vaig portar a la feina pels companys.
Aquest era farcit de massapà i els altres de cabell d´àngel , són els que més m´agraden i de fet li van agradar a tothom , per l´any que ve , si tot va be i som per aquí doncs...... potser el pannetone oi? jejeje.
La recepta la vaig modificar a partir d´una de la Elena de Cocina-Arte , jo la vaig fer a la panificadora , i la maquineta es va comportar fent una bona massa , el massapà i el cabell d´angel els vaig posar per motus propi , doncs crec que a part d´agradar-me és el farcit més tradicional ,en quant a la manera d´enrollar-lo doncs ho vaig treure del llibre que la Carmen em va enviar , tot plegat un molt bon resultat.
Espero que us agradi i espero i desitjo que els Reis hagin estat molt generosos amb tots vosaltres , segur que si, doncs sou bons minyons i minyones.
Salud i disfruteu dels regals i de l´any.

Ingredients

a) per la massa mare

70 grs de sucre
130 grs de farina
10 grs de llevat de forner
1 culleradeta de sucre

Posar-ho tot en un bowl i barrejarho be, passar-ho al marbre i fer.ne una bola , omplir el bowl d´aigua tèbia i posar-hi la massa, quan suri i hagi doblat el volum afegir-la a l´altra massa.

b) Per la massa

60 grs de llet
70 grs de mantega tova
30 grs d´aigua de tarongina
2 ous
450 grs de farina de força
20 grs de llevat de forner
1 pessic de sal
A més a més......

Fruita confitada ( peres, cireres, prunes, síndria, meló....)
Sucre humit
Una faba
Una figureta
Una corona de Rei

Posar en aquest ordre els ingredients a la panificadora, però barrejant avans el llevat amb la farina, esmicolant-lo be.
Engegar el programa " amasar " i quan comenci afegir la bola anterior ( 1:30 minuts).
Un cop feta la massa dividirla en dos o tres troços depenent com els vulgueu de grossos i feu-ne un rectangle estirant-ho amb un corró, poseu-hi tot el llarg del rectangle una tira de massapà o de cabell d´àngel i aneu cargolant fins fer-ne un churro llarg , uniu les dos puntes i decoreu-lo amb la fruita confitada.
Deixeu-lo llevar fins que quasi dobli de nou el volum , el temps dependrà de l´escalfor de casa vostra , i pinteu-lo amb ou .
Preescalfeu el forn a 200º i quan l´introduïu el baixeu a 160º uns 20 minuts i ja està llest.


DSC01306
ROSCÓN DE REYES

¡ Este año si! mira por donde uno de los propósitos que me hice el pasado año fue, entre otras cosas , qeu pasaban por los polvorones,turrones y pannetones , hacer el roscón de reyes , pues este lo he cumplido y la verdad es que estoy bastante satisfecha , me puse a última hora pues el día cinco salí a toda prisa en busca de la fruta confitada i ya solo encontré las sobras y cuando ya pensaba que no me iba a salir bien , por aquello de que con las prisas estas cosas no salen bien y que ya no hacía falta que me pusiera , lo pensé de nuevo y la noche de Reyes ya teníamos el roscón esperando para la cena , muy bueno por cierto y todo y que el primero que horneé me hizo un poco de suela ( por despiste) el segundo quedó precioso , no le hice fotografías , era tarde y la luz no era buena , luego me quedan las fotos amarillas y lo dejé , pero me fui a la cama pensando que eso no podía ser, jolín ya que lo hice que menos! y como al día siguiente comíamos en casa de mi hermano , cuando ya cogía el sueño pensé que me levantaría pronto y por la mañana haría otro , así que en cuanto me levanté me puse a ello e hice dos , uno para la comida y el otro que llevé a mis compañeros al trabajo.
Estos eran rellenos de mazapán y los anteriores de cabello de ángel , a mi son los que mas me gustan y gustaron a todo el mundo , así que para el próximo año si estamos por aquí... pues probaremos con el pannetone ¿no?
La receta la modifiqué a partir de una de Elena de Cocina-Arte , yo la hice en la panificadora, y la maquinita he de decir que se comportó haciendo una buena masa , el mazapán y el cabello de ángel fueron decisión "motus propio", a parte de gustarme, creo que es un relleno muy tradicional y en cuanto a la manera en que los enrollé lo saqué del libro que Carmen me mandó, en conjunto un muy buen resultado.
Espero que os guste y que los Reyes hayan estado muy generosos con todos vosotros, seguro que si , sois todos nenas y nenes muy buenos.
Salud y disfrutad de los regalos y del año.

Ingredientes

a) Para la masa madre
70 grs de azúcar
130 grs de harina
10 grs de levadura de panadero
1 c/c de azúcar

Poner todos los ingredientes en un bol , mezclar , pasarlo al mármol y trabajar una bola , llenar el bol de agua tibia y poner la masa dentro, cuando flote y haya doblado su volumen estará lista para añadir a la otra masa.

b) Para la masa

60 grs de leche
70 grs de mantequilla blanda
30 grs de agua de azahar
2 huevos
450 grs de harina de fuerza
20 grs de levadura de panadero
1 pellizco de sal

Ademas.....
Frutas escarchadas ( melón, sandía , naranja , ciruelas , cerezas.....)
1 haba seca
1 figurita de Rey
1 corona

Poner en este mismo orden los ingredientes en la panificadora , mezclando antes la levadura con la harina frotándola entre las manos.
Poner el programa " amasado" y cuando comience a amasar, añadís la bola anterior ( 1:30 minutos ) .
Una vez hecha la masa , la dividís en dos o tres trozos iguales, dependiendo de como queráis el roscón de grande , luego hacéis con el rodillo un rectángulo bastante largo , de unos 60x20cm, y de una punta a otra le ponéis una tira de mazapán o de cabello de ángel , en un punto la figurita y en otro el rey y lo vais enrollando hasta que quede un churro largo que uniréis por las dos puntas , luego lo decoráis con frutas escarchadas.
Una vez montado el rosco lo dejáis levar de nuevo hasta que casi doble el volumen , el tiempo dependerá del calor que tengáis en la cocina y lo pintáis con huevo.
Precalentáis el horno a 200º y cuando introduzcáis el roscón lo bajáis a 180º y en unos 20 minutos está listo.