dimecres, 2 de desembre del 2009

BACALLÀ I NO VA DIR RES / BACALAO HASTA LOS HUESOS

Photobucket

No vull congelar perquè no em dona la gana!!!!!! i no pas perquè estigui en contra de congelar, o dels congelats , que no es pas això , però quan arriben aquestes dates a tothom li dona per les virtuts dels congelats com si fossin la "panacea" que ha de resoldre tots els problemes i economies de moltes llars del país que d´aquí a quinze o vint díes no podran permetre´s el luxe de menjar llamàntols a quatrecents-mil euros peça , i quina és la sol-lució? reina congela, congela ara que només están a cent mil......que d´aquí uns dies.....
Ho sento, i ja se que canso, però mira, m´és ben igual, la cantarella és la mateixa any rere any i encara i després de tant de temps, no he arribat a esbrinar com es que ens repetim i dic ens repetim , com si fos aquell famós dia de la marmota.
Hi ha algún lloc on estigui escrit que per Nadal s´han de menjar gambes i llangostins i llamàntols?si estàn demodé... i cabrits i corders i garrins? sembla que les tocines només pareixin per Nadal! i la resta de l´any on son els garrins?i els cabrits? i trobar un ànec una odisea i que i ja no dic un faisà i dels percebes i les angules que me´n dieu? la majoría necessitem la paga doble tan sols per uns platets d´aquests i de sucedanis ja en tenim tot l´any!
Jo es que no ho entenc , i si faig contes dels dies festius a mi només me´n surten sis , el 24 , 25 i 26 , el 31 i 1 i el 6 , sis díes , dels quals el 75% de la població només en passa a casa seva un o dos , però comprem per passar un mes sense sortir de casa qual si hi hagués toc de queda durant un mes.

Avui al mercat , parada del peix:

-nena , que fem avui?
-Que fresc es veu el bacallà oi? a com està?
-4´75 € , rebé.
-Has vist el rap que maco? està ideal per festes , després es posarà al doble, ara el pots agafar i congelar-lo i ja el tens llest , i avui tenim llangostins, preciosos , si ho fas igual imagina el,que t´estalvies, s´ha de comprar i congelar que després....
Doncs després si no puc ja menjarem unes sopes d´all que son del bo i millor.

Parada de la carn:

- Pose´m per fer brou.
-Que mes ? nena , has vist el corder ? , a 14€ si n´agafes mitg i 12€ si te l´emportes sencer jo te l´arreglo i el congeles i ja tens cuixes i espatlles per Nadal.

La meva cara un poema, perquè encara em quedava passar per la verduleria i la xarcutería i ja em veia congelant les mandarines i els plats d´entremès.
Però es clar, primer hauria de passar pels electrodomèstics que en dates així es forren perquè si tothom ha de congelar-ho tot necessitem eines i a una casa que siguin vint de colla necessiten un congelador com els de pescanova .

A lo que anava , que si, que organitzar-se está molt be , que aprofitar l´oferta també , però coi , no siguem exagerats, procurem que la nostra taula es vesteixi amb els plats més tradicionals, conservem-los , transmetem les nostres costums i siguem raonables que quan no cal, no cal i sobre tot fem servir la imaginació que de vegades sembla que anem en ramat i es clar així s´aprofiten , que s´ha de menjar de tot tot l´any , sense abús i equilibradament i sobre tot quan és temporada que és quan és més econòmic i més bo.
Com diu la dita " cada cosa al seu temps i les figues a l´agost "

BACALLÀ AL PIL-PIL

INGREDIENTS

4 TALLS DE BACALLÀ DESSALAT
3 DL D´OLI D´OLIVA
6 DENTS D´ALL
1 TROÇ DE BITXO

ELABORACIÓ

El bacallà si el feu servir del morro doncs que no sigui massa doble, pel pil pil va millor un bacallà mes prim,així amb el moviment no es desmonta , aquest que jo tenia no era masa gruixut.
Per dessalar-lo si no ho està unes 24 -36 hores canviant-li l´aigua cada vuit , un cop dessalat , jo li raspo l´escata.
Escalfa l´oli i daura en ell els alls, retiral´ s i deixe´l atemperar, posa els talls a,mb la pell cap a dalt a l´oli i deixa´l uns minuts , llavors amb el foc ben baix comença a fer moviments circulars a la cassola , lentament pero seguits fins que la salsa es vagi lligant això tarda uns 15 minuts mes o menys , afegeix els alls i el bitxo illest el pil-pil.

TOMÀQUET CONCASSÉ

TOÀQUETS MADURS
OLI
SAL
ALLS
COMÍ
El toàquet concassé no és mes que una salsa de tomàquet grollera consistent en escaldar les tomàquets llirant-les de pell i llavors , tallar-les a daus i després confitar-los en oli on hi haurem fregit un alls , per especiar-los ho podeu fer amb el que més us agradi, en aquest cas jo ho vaig fer amb comí.

OLIVADA

OLIVES D´ARAGÓ
OLI D´OLIVA

Treieu el pinyol a les olives i amb un raig d´oli poseu-les a la Termomix fins convertir-les en puré.
Si no teniu Termomix podeu comprar-la feta, es comercializa amb moltes marques, a la turmix no queda massa bé.
Per montar el plat, doncs a gust vostre i per menjar-lo.... amb companyia millor i si ho fas sol amb un bon tros de pa.
SALUD
bacallà
No quiero congelar ¡porque no me da la gana! y no porqué sea contraria a congelar o a los congelados , no no , no es eso , pero parece que cuando llegas a estas fechas a todo el mundo le da por recordarte las virtudes de los congelados cual si fuesen la panacea que ha de resolver los problemas y la economía de muchos hogares del país que de aquí a veinte días no van a poder permitirse el lujo de comer bogavantes a cuatrocientos mil euros la pieza ¿ y cual es la solución ? reina congela , congela hora que solo están a cien mil ...., ya verás en unos días.....
Lo siento y ya se que canso , pero mira, que me da igual , la cancioncilla es la misma año tras año y después de tanto tiempo no he logrado adivinar como es que nos repetimos y digo " nos repetimos" como si fuese aquel famoso día de la marmota , ¡¡¡¡¡esto lo viví el año pasado!!!!!

Está escrito en algún sitio que para Navidad tengamos que comer ¿ gambas y langostinos y bogavante ? si están "demodé" y cabritos y cordero y cochinillos ? que pasa? que las cerdas sólo paren cerdos para Navidad? y el resto del año donde están los cochinos? y los cabritos? y encontrar un pato una odisea y ni te digo un faisán y ¿ los percebes y las angulas que me decís ? la mayoría necesitaríamos la paga doble sólo para unos platillos de estos y de los sucedáneos ya tenemos todo el año .....
Si hecho cuentas hay seis días festivos , 24, 25 y 26 , el 31 el 1 y el 6 y el 26 sólo en Cataluña de los cuales el 75% de la población festeja en su casa uno o dos , pero compramos cantidades para pasar un mes sin salir de casa tal cual hubiera toque de queda durante un mes.

Hoy en el mercado , pescadería:
-nena ¿ que hacemos hoy ?
- que fresco se ve el bacalao, ¿ a como está?
-4´75€ , muy bien.
-¿ viste el rape que majo? ideal para estas fiestas y se pondrá al doble , lo puedes congelar ahora y ya lo tienes listo , y hoy los langostinos están preciosos , si haces lo mismo imagina lo que te ahorras , hay que comprar ahora y congelar que luego........
Pues luego si no puedo comprar rape, comemos sopas de ajo, que son de lo bueno lo mejor, pienso yo entre mi.

Puesto de la carne.

-quiero para hacer caldo .
-¿que mas te quieres?¿ nena has visto el cordero ? si te llevas medio a 14€ i entero a 12€ , te lo arreglo y lo congelas.

Mi cara un poema , aun me quedaba pasar por la verdulería y por la charcutería y ya me veía congelando mandarinas y platos de entremés montados y todo.
Aunque claro, pensándolo bien primero tendría que pasar por la tienda de electrodomésticos , que en estas fechas deben forrarse, porqué si todo el mundo tiene que congelar necesitamos la herramienta y donde sean veinte de familia para fiestas necesitan un congelador como mínimo como los de pescanova.

A lo que iba , que si, que organizarse está muy bien y aprovechar las ofertas mucho mejor aún , ¡ pero c%&$"o! no seamos exagerados , procuremos vestir nuestras mesas con los platos mas tradicionales , conservemoslos , transmitamos nuestras costumbres y seamos razonables, que cuando no hace falta, no hace falta y sobre todo hagamos uso de nuestra imaginación que en ocasiones parece que vamos en rebaño y así claro que se aprovechan , que tenemos que comer de todo todo el año, sin abusos, moderada y equilibradamente y sobre todo cuando es temporada que es su mejor momento tanto en calidad como en precio.
Como decimos en esta mi tierra " cada cosa en su tiempo y los higos en agosto "

BACALAO AL PIL -PIL

INGREDIENTES

4 TROZOS DE BACALAO DESALADO
3DL DE ACEITE DE OLIVA
6 DIENTES DE AJO
1 TROZO DE GUINDILLA

ELABORACIÓN

Si el bacalao es del morro que no sea muy gordo, para el pil-pil mejor un bacalao mas delgado así con el movimiento no se desmonta, este en concreto no era muy gordo.
Para desalarlo si no lo está , unes 36 horas cambiándole el agua cada ocho yo le raspo las escamas.
Calienta el aceite y fríe en el los ajos laminados y la guindilla , retíralo cuando estén dorados y déjalo templar, una vez templado pon los trozos de bacalao con la piel hacia arriba en la cazuela y déjalo unos minutos , pasado este tiempo y con el fuego bajo comienza a hacer movimientos circulares a la cazuela , lentamente pero seguido , hasta que la salsa se vaya ligando , añádele los ajos , esto tarda unos 15 minutos mas o menos , una vez esté ligado con consistencia el pil-pil está listo.

TOMATE CONCASSÉ

TOMATES MADUROS
ACEITE
SAL
AJOS
COMINO
El tomate concassé no es mas que una salsa de tomate grosera consistente en , escaldar los tomates y despojarlos de piel y pepitas,cortarlos a dados y confitarlos en aceite de oliva en el que previamente habremos frito unos ajos , para especiarla ,podéis hacerlo con lo que mas os guste en mi caso lo hice con comino.

OLIVADA

ACEITUNAS DE ARAGON
ACEITE DE OLIVA

Retirad los huesos a las aceitunas y con un chorrito de aceite reducidlas a puré en la Termomix.
Si no disponéis de Termomix , podéis comprarla hecha , se comercializa bajo muchas marcas y en la turmix no queda muy bien.
Para montar el plato , pues a vuestro gusto y para comerlo... mejor en compañía y si lo hacéis solos con un buen trozo de pan.
SALUD