diumenge, 12 d’abril del 2009

LA MONA D´OUS / LA MONA DE HUEVOS

Photobucket
-Plou , li dic a a l´Anton.
-Deixa-la caure , em respon , que d´aigua mai n´hi ha prou si cau bé , -cert.
-Pateixo per l´hort , dic jo , es podrirà el que hem plantat i les llavors sembrades potser no sortiran.
-Doncs ja en tornarem a plantar , em diu tranquil-lament , que hi hem de fer oi?
- Si, és clar.


Photobucket
Són dies de reflexió diuen , potser si , de vegades hi ha coses que em pasen per alt ,tot i que sembla que algunes es repeteixen any rere any, com si fóssim a la película aquella famosa de "El día de la marmota ".
Aquests dies agitada al llit ( la meva esquena hi torna ) i fent un ús indiscriminat del dit índex per fer el zapping de rigor , no n´he passat ni una , quan més en veia més em sorprenia i no parlaré pas dels habituals no si no del que toca , la Setmana Santa.
Veient els aconteixements que han seguit la festa no deixava de pensar quina situació més surrealista es viu al llarg i ample de tota la península i ja no dic cap a les Amèriques que Deu n´hi do , i els temes de penitències i fustigacions també els obviaré i aniré al que realment em sobta .

A la tele surten imatges de nens , de dones fetes i dretes, d´homes alts i grossos que ploren, ploren perquè plou !!! , a aquestes alçades jo ja m´ho crec tot però això si no ho veiés en imatges diria que és mentida , sí ,i ploren perquè no poden treure a passejar el Pas, la Imatge , la Marededeu de rigor o el Crist que toca i jo compungida pels meus enciams i els pèsols i les meves llavors.... que quan creixen uns i trenquen la terra per sortir els altres són tot un espectacle de vida .


Photobucket

Clar que jo sóc molt de poble i aquestes massificacions rere un Sant engalanat de joies i vestimentes doncs em costa entendre-ho, el meu poble és petitet i te una església petita també però bonica i d´imatges... doncs les que toquen , suficients pels que ténen fè que de beats al meu poble també en tenim i ja en ténen prou amb el Crist crucificat, el Sant Sepulcre i la Dolorosa que per cert la iaia Rosita republicana a matar va treure de la crema perquè deia que era molt bonica i la mirava amb uns ullets....
Jo la processó , doncs l´he viscut anys i panys i d´aigua , any si any també i encara no he vist mai plorar ningú , de fet si plou es fa dins l´església i fins l´any que vé si hi ha sort, però es clar , això deu ser com tot , a església més gran pas més gran i gent més creient , deu anar per talles això de la fè , perquè reflexionant una mica més que diuen que és el que em de fer aquest dies no imagino jo a les beates del meu poble mocador negre al cap i rosari a les mans , ni als portadors de la creu , homes alts fets i refets plorant perquè plou , potser també com jo pensen en els enciams i les llavors que no sortiran , o potser creients amb fe com són pensen que el d´allà dalt els envía aigua perquè no tinguem un any de sequera .

Jo en sóc molt de tradicions, unes m´agraden més que les altres i tot em sembla molt respectable i no seré pas jo la que digui que no plorin , com si volen enganxar i no parar fins l´any seguent , però massa normal al meu parer no ho és i com sóc lliure d´opinar i dir el que em sembla , això si, sense intenció de faltar el respecte a ningú , doncs avui ho dic.

I no vull acabar sense felicitar aquells blogs que fan la meravellosa tasca de recuperar plats tradicionals de cada zona , si no mireu " El guiso Conquense de Viernes Santo " de la SU , o el" Potage de cigrons i bacallà" d´olles i somriures o les "torrijas" del Juan y que dir dels " huevecillos con leche " de la Nuri i tants que em deixo perquè això n´és només un petit exemple.

Avui voldría participar de la tradició amb una mona , amb ous però no de xocolata , aquesta és la mona que al meu poble féien i fan, com a tants d´altres pobles avans que la pastissería moderna portés aquestes meravelles de pastissos i de figures dels que ara gaudim , és la mona amb que els padrins obsequiaven als seus fillols posant un ou per cada any de la criatura, jo encara vaig a casa del padrí a buscar la mona , i ara en acabar d´escriure i aniré i tot i que no serà de les d´ous durs és la mona que encara als meus quaranta anys vaig a buscar a casa del padrí i segur que del que parlarem serà dels pèsols i dels enciams , però no plorarem per això.

I demà sens falta ho celebrarem i ens l´anirema menjar , uns si no plou faràn una excursió i d´altres se la menjaran a casa , però a casa nostra celebrarem que la primavera ja és aquí que els arbres són florits, que plou i fa sol i fins i tot en alguns indrets que neva , perquè el temps és així i gràcies a Déu a aquest encara no el manem, i sobre tot celebrarem que és temps de nèixer i de renèixer , perquè si s´ha de celebrar alguna cosa celebrem la vida i fem-ho amb alegría.


Photobucket
INGREDIENTS

225 GRS DE FARINA DE FORÇA
1/2 c/c DE SAL
1 1/2 c/c DE LLEVAT SEC DE FER PA
25 GR DE SUCRE
55 GR DE MANTEGA
2 OUS GROSSOS
2 C/S DE LLET
1 OU PER GLASSEJAR
SUCRE PER GLASSEJAR

ELABORACIÓ

En un bol gros,tamissar la farina amb la sal i barrejar-ho amb el sucre i el llevat.
Fer un forat al mig del volcà de farina i afegiu la mantega fosa , els ous lleugerament batuts i les dues cullerades de llet tèbia , el resultat ha de tenir una textura tova, pel que si fos necessari i afegiríem una mica més de llet.
Un cop barrejat ho posem al marbre una mica enfarinat i ho amassem fins que sigui homogènia i elàstica la massa.
En fem una bola i ho deixem llevar en un recipient tapat amb un drap i en un lloc calent fins que dobli el seu volum.
Un cop llevat posem la massa en una superfície , jo ho vaig fer a la plata que havia d´anar al forn i sobre un silpat , i estirem la massa amb els dits, posem l´ou lligat amb una tira de massa i ho tapem de nou deixant-ho levar uns 30 minuts més.
Passat aquest temps el portem al forn precalentat a 190º i ho fornejem , uns 10 minuts primer i li afegim l´ou batut i el sucre abundant per sobre; el posem de nou al forn i ara si el deixem coure uns 20 minuts més i que quedi ben ben dauradet.

Bon profit i bon dilluns de Pàscua.

VERSIÓN EN CASTELLANO


-Llueve, le digo a Anton.
-Déjala caer , me contesta , que el agua nunca sobra si cae bien.
-Padezco por el huerto , le digo , se pudrirá lo que hemos plantado i las semillas que sembramos no saldrán.
-Pues las volveremos a sembrar , me contesta tranquilamente , ¿ que le vamos ha hacer no ?.
- Si, claro.

Son días de reflexión dicen , puede ser , hay veces en que hay cosas que me pasan por alto
aunque hay ocasiones en que algunas se repiten año tras año como si estuviésemos en aquella famosa película de " El día de la marmota ".
Estos días en cama ( mi espalda vuelve a las andadas )haciendo un uso indiscriminado de mi dedo índice para hacer el zapping de rigor , no me ha pasado ni una por alto , cuanto mas veía mas sorprendida estaba y no voy ha hablar de los habituales si no de lo que toca en estos días , la Semana Santa.
Viendo los acontecimientos que siguen a la fiesta , no dejaba de pensar que situación mas surrealista se está viviendo a lo largo y ancho de toda la Península y ya no digo en las Américas ,¡ que vaya por Dios ! , y tampoco entraré en tema de penitencias y fustigaciones , voy a obviarlos e iré a lo que realmente me sorprende.
En la televisión veo imágenes de niños , de mujeres hechas y derechas , de hombres altos y grandes llorando ¡¡ lloran porque llueve !!! a estas alturas yo ya me lo creo todo , pero esto si no lo estuviera viendo en imágenes diría que no es cierto , pues si , lloran porque no pueden sacar al Paso , a la Virgen de rigor o el Santo que toca , y yo aquí compungida por mis lechugas y mis guisantes y mis semillas , que cuando crecen unos y nacen las otras rompiendo la tierra para salir son todo un espectáculo de vida.
Claro que yo soy muy de pueblo y estas masificaciones tras un Santo engalanado de joyas y vestimentas pues me cuesta entenderlo , mi pueblo es pequeño y tiene una iglesia pequeña pero bonita y en cuanto a las imágenes... las que tocan , suficientes para los que tienen la fe , que de beatos en mi pueblo también tenemos y a ellos les basta con el Cristo Crucificado , el Santo Sepulcro y la Dolorosa , que por cierto mi yaya Rosita una republicana a matar la sacó del fuego porque decía que era muy bonita y que además la miraba con unos ojitos....
Yo la procesión la he vivido durante años y lluvia pues año si , año no y el siguiente también y aún no he visto nunca llorar a nadie por ello , de hecho si llueve se hace el Via Crucis en la iglesia y hasta el año que viene , pero claro, esto debe ser como todo , a iglesia grande , pasos grandes y mas creyentes son los fieles , debe ir por tallas esto de la fe , porqué reflexionando el asunto ,( que dicen que es lo que tenemos que hacer estos días ), no puedo yo ni imaginar las señoras beatas de mi pueblo , mantilla negra en la cabeza y rosario en la mano , ni a los portadores de la Cruz grande , hombres serios donde los haya llorando porqué llueve , a lo mejor , como yo , piensan en las lechugas que se van a echar a perder y en las semillas que no saldrán , o a lo mejor creyentes con fe como son , piensan que el de allá arriba les envía agua para que no tengamos un año de sequía y aprovechan el Vía Crucis para darle encima las gracias .
Yo soy mucho de tradiciones , creo que me engancho a todas , unas me gustan mas que otras y hay algunas que incluso aborrrezco y me parece todo muy respetable y no quisiera yo crear una polémica diciendo que no lloren , que a mi como si quieren enganchar y no parar hasta la del año que viene , pero normal, lo que se dice muy normal a mi parecer no lo veo y como soy libre de opinar y decir lo que me parezca eso si, sin ánimo de faltar al respeto a nadie y abogando por la libertad de expresión pues hoy lo digo .
Y no quiero acabar sin felicitar aquellos blogs que llevan a cabo la fantástica tarea de recordar y recuperar platos tradicionales de cada región y si no, mirad el "Guiso Conquense de Viernes Santo" de la Su o el " Potaje de garbanzos y bacalao " d´Olles i Somriures o " las torrijas " del Juan y que decir de los " huevecillos con leche " de la Nuri y tantos como me dejo que esto es sólo un pequeño ejemplo.
Hoy quisiera participar yo de la tradición con una Mona , con huevos si , pero no de chocolate , huevos duros , ésta es la mona que se hacía y se hace en mi pueblo , como en tantos otros antes que la pastelería moderna trajera estas maravillas de pasteles y figuras de chocolate que tanto nos gustan , es la mona con la que los padrinos obsequian a sus ahijados y en la que se pone un huevo por cada año del niño , yo aún voy a casa de mi padrino a buscar la mona y ahora cuando acabe esto iré a por ella y aunque no sea la de los huevos duros , es la mona, la de la fruta confitada , la que aún , a mis cuarenta años voy a buscar a casa de mi padrino y seguro que de lo que hablaremos será de los guisantes y las lechugas, pero no vamos a llorar por eso.
Y mañana , lunes de Pascua sin falta lo celebraremos e iremos a comerla , unos si no llueve harán una excursión al campo y si no la comerán en casa , pero en casa celebraremos igualmente que la primavera ya está aquí , que los árboles están en flor , que llueve , que hace sol y que en algunos sitios aún nieva , porqué el tiempo es así y gracias a Dios al tiempo aún no le mandamos lo que tiene que hacer , y sobre todo celebraremos que es tiempo de nacer y de renacer , porqué si algo hay que celebrar celebremos la vida y hagámoslo con alegría.

INGREDIENTES
225 GRS DE HARINA DE FUERZA
1/2 c/c DE SAL
1 1/2 c/c DE LEVADURA DESHIDRATADA
25 GRS DE AZÚCAR
55 GR DE MANTEQUILLA
2 HUEVOS GORDOS
2 c/s DE LECHE
1 HUEVO PARA GLASEAR
AZÚCAR PARA GLASEAR

ELABORACIÓN

En un bol grande tamizar la harina con la sal y mezclar con el azúcar y la levadura.
Hacer un hueco en medio del volcán hecho con la harina y añadir la mantequilla fundida los huevos batidos ligeramente y dos cucharadas soperas de leche tébia , mezclar , el resultado tiene que ser de una textura blanda por lo que si fuera necesario añadiríamos un poquito mas de leche.
Una vez todo mezclado lo ponemos en un mármol o superficie enharinada ligeramente y lo amasamos hasta que la masa sea homogénea y elástica.
Hacemos una bola y lo dejamos levar en un recipiente tapado con un trapo y en un lugar caldeado hasta que haya doblado su volumen.
Una vez levada la masa la llevamos de nuevo a una superficie donde trabajarla yo lo hice en la misma bandeja de horno sobre un silpat y estiramos la masa con las yemas de los dedos , ponemos los huevos y los "atamos " con un trocito de masa , tapamos de nuevo con un trapo y lo dejamos levar unos 30 minutos mas.
Pasado este tiempo lo llevamos al horno que ya se ha precalentado a unos 190º y lo horneamos unos diez minutos pasado este tiempo pintamos con el huevo batido ligeramente y abundante y añadimos el azúcar por encima , lo introducimos de nuevo al horno y lo dejamos cocer unos quince minutos , que quede doradita.

Buen provecho y buen lunes de Pascua


Photobucket