dilluns, 28 de setembre del 2009

CRESPELLS DE FLOR D´ITABO/ BUÑUELOS DE FLOR DE ITABO


Photobucket


Pasaba cada dia pel davant i en veure-les allà , majestuoses i blanques com aquella neu que habia conegut feia tant poc , coronant aquell plomall de de fulles verdes com si fossin la cabellera d´un antic guerrer no podía deixar de pensar en casa seva.
Des que va deixar-los buscant qui sap què eren tantes les coses que enyorava , i tantes les que li portaven records que a cada pas que donaba no podía deixar de pensar-hi.
Ningú la veia , era una dels tants que arribaven , feia cada día el camí que recorría la parada de l´autobús fins la feina en silenci vorejant-les i observant com dia a dia aquelles flors blanques com campanes vellutades s´anaven obrint mirant cap a terra avergonyides de mostrar tot el seu esplendor.
En mirarles , es veia anys enrere de la ma de l´àvia collint les flors d´itabo per fer-ne els platillos que eren del gust de tots i aquí només guarnien parcs i jardins; a El Salvador guarnien la bandera i alegraven les taules dels salvadorencs quan arribava la setmana Santa.
Quan diferent era tot.
Es van trobar un dia de camí a la feina , ja l´havien fet avans però mai creuaven paraula i ella li va parlar.
-Quin sol oi ? com crema avui.
- Si, fa molta calor li va respondre .
-Son maques oi?
-Molt , és la flor del meu país saps? allà es menja .
-Si? d´on ets?
-De El Salvador, li´n diem Itabo, a d´altres llocs Izote ,a mi em recorda la mare i l´àvia.
- Quin nom més bonic! , jo hem dic Rosa , fa molt que ets aquí?
- Ja fa un any que vaig arribar, jo em dic Estrella.

Van arribar a la porta de la feina i es van despedir amb un fins aviat ,l´endemà es van retrobar a l´autobús i la Rosa li va posar a les mans un paquetet.

-No son com les de la teva mare , pero si continues esperant es marciran i no podràs tastar-les fins el proper any , algú havía d´entrar al jardi no?
Aquests es diuen "Crespells de flor d´Itabo " son un mix catalano-salvadorenc , per l´any que ve ja m´ensenyaras com les feia la teva àvia....


Photobucket

INGREDIENTS

FARINA
OU
AIGUA
LLEVAT EN POLS
SUCRE PER EMPOLSAR
UN POLSIM DE SAL
FLORS D´ITABO
OLI DE GIRASOL

ELABORACIÓ.
Simplement vaig adaptar el procediment dels crespells de flor de carbassera de la meva àvia a aquestes , pel que si ho voleu amb mes detalls els trobareu aquí.
Fàcil, molt fàcil , no us donaré mesures perquè sempre ho faig a ull en proporció a les flors que tinc i els crespells que vull fer però és fonamental que la pastina sigui molt lleugera , que ho fregiu en l´oli a temperatura mitja , si no se us cremaràn i seràn crus per dins, o la pastina si pel contrari l´oli és molt fred, s´espatarrarà per tota la paella i no s´inflaràn .
En quan a les flors, s´han de separar del pistil i escaldar-les en aigua bollint uns minuts, si, si, si s´han de coure un parell de minuts.
Un cop fet i fredes, s´escorren i es barrejen amb la pastian i a culleradetes es van fregint , es passen al sucre per que se li enganxi be i calentes s´on boníssimes.

SALUD I QUE VAGI DE GUST.


Photobucket



Pasaba cada día por delante y al verlas allí , majestuosas y blancas como aquella nieve que había conocido hacía tan poco , coronando aquel plumero de hojas verdes como si fuesen la cabellera de un antiguo guerrero no podía dejar de pensar en su casa.
Desde que los dejó en El Salvador buscando quién sabe qué, eran tantas las cosas que añoraba y tantas las que le traían recuerdos que a cada paso que daba no podía dejar de pensar en ellos.
Aquí nadie la veía , era una de las tantas que llegaban , hacía cada día el camino que recorría la parada del autobús al trabajo en silencio volteándolas y observando como día a día aquellas flores blancas como campanas aterciopeladas se iban abriendo mirando al suelo avergonzadas de mostrar todo su esplendor.
Al mirarlas se veía años atrás de la mano de su abuela cogiendo las flores de Itabo para hacer los platillos que tanto les gustaban , aquí sólo adornaban parques y jardines en cambio en El Salvador adornaban su bandera y alegraban la mesa de muchos salvadoreños cuando llegaba Semana Santa.
Cuan distinto era todo.

Se encontraron camino del trabajo y aunque ya se habían visto en alguna ocasión nunca cruzaban palabra pero ella le habló .
-Que sol hace verdad ? como quema hoy.
-Si hace mucho calor , le respondió .
-Son bonitas verdad?
-Preciosas , es la flor de mi país sabes? allí la comemos.
-Si? de donde eres?
-De El Salvador allí le llamamos Itabo , Izote en algunos lugares , me recuerda a mi madre y mi abuela.
-Que nombre mas lindo,yo me llamo Rosa y tu? hace mucho que estás aquí?
-Hace un año que llegué, yo me llamo Estrella.

Llegaron al trabajo y se despidieron , al dia siguiente se encontraron en el autobús i Rosa le puso en las manos un paquetito.

-No son como las de tu madre , pero si continuas esperando se van a marchitar y no podrás probarlas hasta el próximo año , alguien debía entrar al jardín no?

Estos se llaman "Crespells de flor d´Itabo " son un mix catalano-salvadoreño , para el año que viene ya me enseñarás como las hacía tu abuela.

Tal vez alguien sí la veía.

INGREDIENTS

HARINA
HUEVO
AGUA
LEVADURA EN POLVO
AZUCAR PARA ESPOLVOREAR
UNA PIZCA DE SAL
FLORES D´ITABO
OLI DE GIRASOL

ELABORACIÓN.
Simplemente adapté el procedimiento de los crespells de flor de calabaza de mi abuela a estos, por lo que si lo queréis con mas detalles los encontraréis aquí.
Fácil, muy fácil , no os daré medidas porqué siempre lo hago a ojo , en proporción a las flores que tengo y los buñuelos que quiero hacer pero es fundamental que la pastina sea muy ligera que se frían en el aceite a temperatura media-caliente , si no se os quemarán i estarán crudos por dentro, o la pastina si por el contrario el aceite es muy frío, se espatarrará por toda la sartén y no se hincharán .
En cuanto a las flores se tiene que extraer el pistilo y escaldarlas en agua hirviendo unos minutos, si, si, si se tiene que coser un par de minutos.
Una vez hecho esto y frías las flores , se escurren y se mezclan con la pastina y se van friendo a cucharaditas , se pasan al azúcar para que se les pegue bien y calientes están deliciosas.

SALUD I QUE VAGI DE GUST.