divendres, 28 de gener de 2011

PEUS DE PORC, FOIE I PURÉ CREMÓS DE CÉLERY/ MANITAS DE CERDO, FOIE I CREMA DE CÉLERY

DSC00639

Ahir com molts dies vaig pujar al mercat , sempre dic que és on mes m´agrada anar a comprar i si puc dos cops per setmana , no fallo.
Em va sorprendre perquè era dijous i estava buit , quasi les onze del matí i els passadissos eren despejats, em vaig dirigir a l´ agrobotiga on podem trobar-hi vins de les comarques properes i alguns de catalunya així com olis , fruits secs, melmelades... dies enrere havia comprat una ampolla de vi i tenia molt regust a suro, la vaig portar i me la van canviar , espero que sigui bo si no no hi haurà possibilitat de canviarla de nou doncs la parada tanca, i al pas que anem ho faràn la resta de paradistes i poc a poc ens quedarem sense mercat.
Em comenta la xicota , que des que han tret l´Hospital del davant i el supermercat Lidl que era dins el mercat, els dies són casi sempre així, exceptuant els divendres i dissabtes al matí , la resta passen sense pena ni glòria , els paradistes ja no necessiten dos i tres dependentes i ja podem imaginar tots on aniran a parar oi?
A Reus tenim un mercat molt bonic, renovat , modern però amb l´encant del mercat de tota la vida , les parades fan un goig que enamora, tal "boutiques" de carn i peix .
Jo des d´aquí vull animar-vos a visitar i a comprar al mercat, la qualitat dels productes , el tracte mes personalitzat, la facilitat en les compres , tot és allà! cada vegada hi ha mes varietat a les parades, ja no sols és el mercat de carn/peix/verdura,hi ha agrobotigues, dietètiques , botigues especialitzades, estris per la llar, llibreries.... cada dia mes i amb la nostra participació contribuïm a fer-los cada dia mes complerts, a renovar-se i a oferir productes nous , endavant amb els mercats!



DSC00634

INGREDIENTS

4 PEUS DE PORC
LLORER, CEBA,CLAU,ALLS,SAL PEBRE EN GRA
FETGE D´ANEC FRESC
CELÉRY
PORRO
PATATA
MANTEGA
VI DE PORTO

ELABORACIÓ

Pels peus de porc només cal posar-los a coure, un cop nets, en una olla ràpida amb la ceba amb un clau d´olor clavat, una fulla de llorer , un parell de dents d´all i uns grans de pebre negre en gra, uns 25 minuts a foc mig.
Un cop cuits els anem desossant amb cura de no trencar-los i si pot ser en calent i en fem un rotlle com una butifarra , ho deixem refredar , millor d´un dia per l´altre.

Pel puré de Célery , sofregim a foc molt suau un porro, afegim el celéry tallat i la patata ,cobrim amb l´ aigua i ho deixem coure , quan és cuit ho passem pel passapurés i calent com està lliguem el puré amb una nou de mantega , li fem la textura mes cremosa amb una mica de crema de llet.

Tallem dos filets de fetge per cada timbal , els passem per al planxa calenta i reservem.

Per muntar el plat , començarem amb una cullerada de crema de célery calenta, anirem colocant alternativament una rodanxa de peus desossats i un filet ( tres peus, dos filets.)

Ho enfornem uns minuts perquè tot el conjunt agafi temperatura i acabem el plat amb un rajolí de vi de porto reduït , unes gotes d´oli d´api i escates de sal.

*Per si algú no el coneix, el célery, celerí, céleri, apio españa , apionabo , és l´arrel tubercle d´una varietat d´ api , el veieu aquí , no és massa comú fer-lo servir per aquestes contrades, però a paísos com França o Alemanya és d´ús habitual , es pot preparar ratllat en amanides , de fet és el que consumiu quan compreu api ratllat envasat , com una verdura o en sopes i cremes, a mi particularment en crema m´encanta, de sabor molt mes suau que l´api combina molt be amb carns fortes , precisament la frescor que li dona als dos elements greixosos del plat em va semblar ideal. ( La fotografia del célery , de Canalcocina)

api4

"M'encanta la capacitat de sorprendre´m que te la Mai, quan xerrem de plats i comentem, faig això, fes allò, mai penso que el resultat final sigui tan bestial i en aquest cas, sobre tot, amb aquesta combinació de productes amb les jerarquies tan distanciades.
Per la part que em toca no em vull quedar enrera, així que us vull proposar un maridatge atrevit i espectacular amb aquest vi. El grandiós "Elisabet Raventos 2004" Brut Gran Reserva. Si, si, un cava, però no un cava qualsevol, un senyor cava amb la suficient poténcia per afrontar aquest repte gastronòmic ; en ell trobarem una magnifica frescor i acidesa, factors importants per alleugerir les sensacions gelatinoses dels ingredients del plat i fer net, a l'hora, que un elegant i integrat carbonic que ens potenciarà el cremós del Celery amb suaus pessigolles.
La seva llarguíssima criança de mes 60 mesos ens aportarà estructura i sedositat així com aromes cremosos i torrats, cos i preséncia per gaudir, en igualtat de condicions tant del menjar com del beure, definits i sense solapaments.
Un FESTIVAL en majuscules i un enfrontament de tu a tu on el clar guanyador es sense cap mena de dubte....el comensal."

Xavier Nolla
elisabetraventossm

28 comentaris:

SUSANNA ha dit...

HOLA MAI, GUAPA TU

MIRA NENA , ARE SI QUE ME HAS ARRIVAT AL COR,...EM PORTEN BOIXA ELS PEUS DE PORC....

A CASA NOMÉS M´ELS FAIG PER MI, DONCS AL MEU MARIT I AL MEU FILL, NO ELS I AGRADEN GENS ,...NO SABEN PAS EL QUE ES PERDEN,VERITAT ?...

ANOTO LA TEVA RECEPTA TANT MACA, I LA PROVARÉ

MIL PETONETS SUSANNA

Bon Tiberi ha dit...

Mai, una recepta fantàstica i unes fotografies espectaculars!! Fan ganes de traspassar la pantalla. Una abraçada, Paula

Miquel ha dit...

Mai
Acabo de ver tu blog por primera vez y me gusta mucho, buenas recetas muy bien fotografiadas y buenos post como el de hoy de los mercados.Me gusta mucho los mercados y en mi pueblo como es pequeño no tengo asi que tengo que salir a la capital a buscarlos.
Bona setmana
miquel

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Hola estimada!! nena no se com t´ho fas per fer aquestes receptes tan espectaculars i amb aquesta presentació tan cuidada...a casa teva han d´estar encantats quan et poses a cuinar!!! molts petonets

La cuina de l'Eri ha dit...

Bon dia Mai!
Gràcies per aquesta fantàtica recepta i també per a l'explicació del celéry... no ho sabia! estic amb tu, visca els mercats, no els podem deixar perdre! Unes fotos que conviden a fer aquesta recepta ja! Petons,

Andrea ha dit...

la presentacion es un lujo como de costumbre,
te dejo un beso:)

mesilda ha dit...

Mai.Ni en los mejores restaurantes...presentas siempre unos platos de categoria,los tuyos tendran siempre una sonrisa en la boca....ummm...se sale de bueno!
Besets.

luisa ha dit...

vay presentacion , nunca los he probado pero se ven muy ricos. Bss.

Maria Pilar-COCINICA ha dit...

Me da mucha pena lo que dices del mercado, yo soy una asidua cuando me voy a la playa y suelo venir cargada, en fin cuando esté por esos lares no dejaré de ir.

Me ha gustado mucho tu receta, es de gran chef.

Besos

Nélida ha dit...

Sólo puedo decir una cosa: Chapeau!

Y la foto fantástica.

besos

zer0gluten ha dit...

Sé sincera. A qué hay que confesarse después de comerse eso?
Lo sabía yo!
Besitos sin gluten.

Katia ha dit...

Ola Mai, complimenti per le belle ricette.. really yummy! :)

LLUIS ha dit...

Hola Mai molt correcta aquesta recepta moltes feliçitats per aquet maravillos plat.

Lluis

Josepb. ha dit...

Mai; Els mercats tenen aquest encant, que encara s'escolta i esperem que per mots anys més.
Els peus de porc, són d'un encert molt satisfactori, tant és així que sembla quant entres al teu blog, tant sols em queda obrir la boca i menjar-ho.
Que vagi de gust Mai¡¡ :-D

margot ha dit...

Ohhhhhhhh me agrada molt aquest plat.
Me encantan els peus de porc.
M'agradat com explicaba en Xavier Molla,la conversa que tu i ell teniu... i el detall de oferirnos un bon maridatge per aquest plat.
Preciós...
Petonets Mai.

margot ha dit...

Aisssss, que e dit Molla, i es Nolla.
Sorry.

Anna ha dit...

Me encanta el puré de celeri!!!!. el plato precioso y muy bien presentado. Un beso.

maria ha dit...

hola Mai una delicia para saber comer como yo digo.Es una pena que se pierda un mercado, lo que no daría yo por tener un mercado en Badajoz.
Me ha encantado la receta
Un besote

Silvia ha dit...

Nunca he probado las manitas de cerdo pero sin duda alguna, viendo tu receta, se que me van a encantar. No te digo que me guardes una porción porque a estas alturas seguro que ya no queda nada de nada.

Besos.

Mercè ha dit...

Mai, saps que quan he llegit célery he pensat, ve de l'anglès celery=api? I mira per on! És una varietat.
Jo m'uneixo al teu clam a favor dels mercats!! ;)
I aquests peus de porc han de ser brutals!! Un plat de luxe!
Petons!

marifra79 ha dit...

Complimenti! Davvero una bella ricetta!
Un abbraccio e buonissima giornata

La Quinta de Luculus ha dit...

M'adhereixo completament a la teva reinvidicació de comprar en els mercats.
La recepta em sembla agosarada però molt incitant, serà qüestió de provar-la...
Besades!

ANNAFS ha dit...

Mirant les fotos sembla que ja sento la flaire d' aquest plat, Que bo!!

elsfogonsdelabordeta ha dit...

Caram Mai, aquest plat és de restaurant d'estrella, eh? Quina bona pinta!!! Jo m'uneixo al clam a favor dels mercats... encara que per falta de temps els visito menys del que voldria!
Petonets
Sandra

Delicias y Senderos ha dit...

Hola Mai!!!
Tant de temps, feia segles que no estàvem connectades i ara estem tornant a publicar i a visitar als vells amics. Niré fent una ullada a veure tot el que m'he perdut.
Uau aquesta recepta dels peus de porc, l'agradarien molt a la meva germana, prenc bona nota.
M'adhereixo al clam per tornar a comprar als mercats, nosaltres som de les que anem cada dissabte i ens coneixen tots.

Un petonàs guapa!!!

Sorokin ha dit...

Es una lástima que no me gusten las manitas de cerdo, a pesar de haberlas probado hasta en el famoso "Pied de cochon" de Paris, pero prometo que si alguna vez vuelvo a intentarlo, lo haré con tu receta.

Las Bollis ha dit...

madre mia solo mirar los ultimos platos que has metido y se me hace la boca agua. saludosss

camelia ha dit...

Hola,

Su blog ha captado nuestra atención por la calidad de sus recetas.

Agradeceríamos que lo registre en Ptitchef.com para poder indexarlo.

Ptitchef es un directorio que referencia los mejores sitios web de
cocina. Cientos de blogs ya se han inscrito y disfrutan de Ptitchef
para darse a conocer.

Para suscribirse a Ptitchef vaya a
http://es.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form o en
http://es.petitchef.com y haga clic en "Anade tu blog " en la barra la
parte superior.

Atentamente,

Vincent