dilluns, 10 de gener del 2011

GAMBES BLANQUES I ESCAMARLANS/ GAMBAS BLANCAS Y CIGALAS I EL "SEDUCCIÓ 2010"


....O LA DELICIOSA ELEGANCIA DE LES COSES SENZILLES


DSC00568
Els que vau llegir el post anterior potser recordareu que us vaig dir que aprofitessiu aquests dies de bojeria consumista que ja passaven per fer bones compres .
L´any passat recordo que després del dia de Nadal vaig sortir a comprar i vaig tornar amb una pintada i un ànec a menys de la meitat de preu .
Com per festes nosaltres treballem quasi tots els dies, doncs no fem cap àpat important a casa, llavors no faig grans compres , el dia 24, en sortir de la feina cap allà a les set de la tarda i veient que tenia el rebost escurat , vaig sortir a corre cuita a buscar ni que fos la llet per poder esmorzar i salmó fumat per fer el pastís capriciós que tant li agrada al meu fill.
Primera parada la carn , important el pernil dolç ,fent cua veig un rètol que deia, 1/2 xai a 7,95 € i li dic a la carnicera :- són aquests?- si nena, pren-lo que estàn regalats , en veig un molt petit i li dic, és un cabrit? em diu, no no, xai de l´aragó si el prens te´l deixo a 10 € , la mitja bestiola pesava 2,5 kg ,infanticidi! apa , li dic, pose´l que ja el congelo , i cap al cistell amb el pernil dolç i una bona previsió de formatges , aquests que no faltin , escolta, em diu, no vols pas un ànec ?, aquest tant maco te´l deixaré per la meitat de preu ( sort que el congelador era buit ) i un altra bestia cap al cistell....
Aquí no acaba la cosa, paro a buscar unes gambes pel pastís , i li dic a la peixatera, posem unes gambes d´aquestes congelades , miro la parada del peix fresc i veig el que a mi em van semblar gambes de les que en diem argentines però dubtava si eren llagostins, grans impressionants, i li dic - és fresc el llagostí? a quan és? em diu que és gamba blanca de huelva, jo m´ho crec , que he de fer! em diu que són a 35€ però que les prengui que me les deix a 17€ , li dic, doncs fes-ne una dotzena , i mes bèsties a la saca, segueix dient, els llobarros a 18€, són yankies, però si prens els tres a 9 € cadascun, es que tanquem tres dies, i ja spas, el gènero s´ha de treure , mentalment jo feia lloc al congelador, tanta bèstia semblarà l´arca de Noè.
Les bèsties esperaven i aprofitant unes ganes terribles de menjar alguna cosa simple i bona , em vaig dirigir al mercat , vaig portar una cua de lluç que em va sentar millor que el millor dels àpats i vaig emportar-me uns escamarlans per fer companyia a la dotzena de gambes ( llangostins) que eren al gongelador, ahir les vam fer i puc dir que tot i no ser una gran amant del marisc eren rebones, boníssimes, només planxa i una bona picadeta d´all i julivert, les coses bones no necessiten grans coses.

DSC00571

Com ja sabeu, no necessiten gaire , però per descomptat una planxa ben calenta, sal gruixuda i tindre preparada una bona picada d´all i julivert, jo la picada la faig una bona estona avans i deixo que es separi l´all i el julivert de l´oli.
Quan la planxa és calenta hi escampo una mica de sal i llavors hi poso les gambes, les deixo així sense oli que vagin agafant temperatura i es coguin d´un costat quan les hi dono la volta és llavors quan les ruixo amb l´oli verd de la picada , la picada en si els hi tiro quan ja són a punt de sortir del foc, així evito que es cremi i amarguegi, doncs la planxa està molt calenta i m´agrada mes el gustet que dona.

DSC00572

Aiiinssss, Mai ara si que m'has tocat la fibra sensible amb aquest plat de sencillesa culinària i alhora riquesa gastronòmica tant impressionant i desitjable.
Per trobar la parella ideal per aquest festí de fruits del mar es fàcil buscarla sempre en vins de costa, ja siguin catalans, gallegs o sobre tot andalusos, vins joves, frescs i iodats, però, m'atreviré a trencar amb la primera idea i fidel a la meva voluntat de maridar els plats de la Mai amb vins Catalans he decidit anar cap a l'interior, en aquest cas, de Tarragona, fins arrivar a l'Alt Camp i concretament a la "catedral del vi" de Nulles, on entre tots els seus vins Adernats he volgut triar el fantàstic Seducció 2010.
Un vi d'anyada fet amb el cupatge de Muscat i Xardonnay reforçat amb Xarel.lo i Parellada, una explosió de fruita blanca on predominen els aromes de raïm, sobre les pomes, peres i plàtans.
Perfum femení, pura seducció. Un vi que ens acompanyarà el plat amb fina acidessa, amb boca ample i eterna, un vi de la DO Tarragona amb un final dolç i inolvidable com un petó apassionat.

la foto