Aquests dies s´estrena Bruc , película que no us puc dir com serà perquè no l´hem vist i tampoc no en tinc, de moment referència, però segur que la veurem.
L´Aleix em pregunta de que va , suposo que molts ja ho sabeu, sobre tot els que sou de la part de Manresa i rodalies , però per si de cas fem-ne cinc cèntims que és ben interessant.
El Timbaler del Bruc és una llegenda que es formà a partir dels fets ocorreguts al 1808 durant la Gerra del francès , on un general de l´éxèrcit napoleònic entrà a Catalunya pel pas de la Jonquera fins arribar a Barcelona. Arrel d´això els francesos passaren a governar Catalunya i vàrem entrar en una crisi econòmica a consecuència de la interrupció del comerç amb Amèrica.
La resistència dels catalans al nou règim francès era palesa i els francesos castigaven els insurrectes , el 4 de Juny del mateix any sortí una columna francesa amb quasi quatre mil homes en direcció a Lleida i Saragossa amb l´ordre de castigar Manresa i Igualada i el dia 6 començà la Batalla del Bruc , els d´aquí eren per una part exèrcit professional i per l´altra sometents de Manresa , Igualada , Tàrrega i rodalies , uns 2000 homes en total que van vèncer el francesos en una emboscada .
La segona batalla dies mes tard ja no va comptar amb el factor sorpresa i les tropes franceses eren molt mes importants , varen arribar al Bruc per dues columnes i es van enfrontar amb les tropes regulars i els sometents dels terços de Lleida i Tàrrega i regiments suïssos, però l´artilleria dels d´aquí va tornar a guanyar la batalla.
El fet més important aquí és que vàrem trencar el mite de la imbatibilitat de Napòleó i neix la llegenda d´un poble desarmat enfrot al gran exèrcit invasor i amb un noi de Santpedor que es deia Isidre Llucià i Casanoves que es va erigir en jefe de tropa i armat amb un timbal de les confraries va començar a tocar i el sò del timbal en xocar amb les parets de Montserrat va fer creure als francesos que venien molt mes soldats dels que en realitat eren forçant la retirada.
La història és real,però la llegenda és mes emotiva i qui diu que l´Isidre no tocava i que el seu timbal no va retronar per les montanyes de Montserrat com si centenars de destacaments anessin a lluita?
El timbal no devia ser pas com el meu , però espero que el recordeu .
PETIT TIMBAL DE TOMATA I ANXOVES "SERRATS"
No se si us vaig dir , que vaig guanyar un concurs de productes Serrats, d´això ja fa uns dies però encara no m´havia decidit a fer res que no fos menjar les delicioses anxoves i bonítol o be amb unes torrades o amb una tomata amanida que és com millor les vàrem degustar, però l´altra nit després d´un dinar de diumenge complert i sense ganes de sopar , vam decidir sopar una amanida, obro la nevera i hi havia tres tomates precioses , un parell d´alvocats i poca cosa mes , així que amb ajuda d´una ceba i unes anxoves aquest va ser el resultat final, boníssim el timbalet .
Per fer-lo vaig fer servir
3 TOMATES VERDES
2 ALVOCATS
1 CEBA MORADA
ANXOVES EN FILET DELS "SERRATS"
OLI DE MANDARINA
OLIVADA
CILANTRE
Només cal trinxar per separat la ceba , la tomata i els alvocats , la tomata la vaig amanir amb cilantre molt trinxat sal i oli de mandarina, llavors ho vaig montar per capes en un motllo i per acabar el plat vaig posar un cordonet d´olivada i un raig d´oli de mandarina i això és tot per un plat senzill però amb la força d´un timbal.
Tant així , d´aquesta manera , es presenta el vi que he triat per maridar aquesta amanida fresca i mediterrània , el "Vinya d´Irto "del celler Edetària , garnatxa blanca 100% de la D.O Terra Alta.
Un conjunt d´aromes i records que ens uneixen un a un amb els ingredients del plat. Fruita blanca, fruita dolça , fruita cítrica i àcida , un conjunt "macedònic" que acompanya l´advocat , el tomàquet l´oli de mandarines i el cilantre.
Gràcies al espectacular "terroir" de la finca, amb aportacions minerals d´on prehistòricament fou un mar , trobarem en el "Vinya d´Irto" la salinitat, el punt marí acompanyament perfecte per l´anxova , i en tot el seu conjunt , un vi que potenciarà els sabors,ens netejarà la boca , ens donarà sabor i gual que el retronar del tambor del bruc entre les montanyes , perdurarà, deixant-nos junt amb l´amanida un sabor a dolça victòria.
35 comentaris:
Por favor que cosa tan deliciosa y refrescante, ideal despúes de los empachos que nos esperan en estas fiestas.
Besos y Feliz Navidad.
Me encanata este timbal vegetal!!!
Si lo ve mi marido es capaz de hacermelo preparar ya mismo con lo que pille en la nevera..jajaja
Muchos besos y felices fiestas!!
Mai, segur que la veiem!!!
I quin timbal, per a clavar-hi mossegada!!!
Ptnts guapa i Bones Festes!!!!
Magnífico. Y parece sencillito. Lo del aceite de mandarina me ha dejado patidifuso. Aquí, en lo que en tiempos de Felipe II se llamaba "Flandes" (y ahora todos -menos los flamencos- se resisten a ello), no he visto nunca ese tipo de "delicatessen". Todo lo más, aceite de trufa blanca, que a mí me sabe a aceite de máquina de coser.
Rosa, prefiero este timbal aparte de ser menos ruidoso se le obtiene un mayor rendimiento porque debe ser una delicia. Verlo en la foto y hacerse la boca agua ha sido todo la misma cosa. Un lujo.
Que pases unas muy felices fiestas de Navidad.
Saludos
Hola Mai, me gusta mucho más el aroma y el sabor del timbal que has hecho, que el ruido de los timbales en cualquier evento..........FELICES FIESTAS........paco
Doncs amb mi al cine que no hi comptin (Rambo a la catalana? Però esto que eeeeeeeeees).
Ara, per al teu timbal on haig d'anar a ser cridat a files. Aquí si, patriota però patriota total!! :D
Nomes veure-ho m'ha caigut la baba, m'encanten aquests tipus de timbalets, i aquest deu ser bonissim.
Bon nadal guapisima
Ara.
Hola Mai,
Tot i conèixer la història, no m’he pogut estar de llegir-la, gràcies. Per què després diguin que la cuina és complicada... només si vols. Ves per on, obres la nevera i ens delectes amb aquest plat tan bonic, sa i per mi, res de per després del Nadal, ... per un d’aquests dies de Festa. Petons i que tinguis unes festes meravelloses!
Por favor,que cosa mas buena!!Yo comeria asi todos los dias...sabroso ligero y bonito....un plato de categoria!!Sobre la pelicula,ablo Santi Millan en radio nacional...habra que ir a verla pinta muy bien.
Bon Nadal Mai.
Besets.
Quins records que m'has portat... a la meva infantesa quan l'avi m'explicava la història del timbaler del Bruc. Aquest timbal vostre sí que sona bé! i si a més a més l'acompanyeu amb un vi de la Terra Alta només em resta fer-vos la ola! ;) Edetaria té uns vins tan bons! oi?
Bones festes i besades!
No m'estranyaria que després de veure aquestes fotos, si surts a la porta de casa i comences a cridar que avui toca timbal, en pocs minuts veuràs la casa plena de fans desitjosos de ser convidats!
Que tinguis un Bon Nadal!
Mai he fet un timbal...pero m'agradat molt el teu...perleta, pase a desitjarte molt bones festes, espere que l'any que ve siga mijor per a tots i que continuem compartint receptes. Un beset molt fort
Menuda presentación más chula para esa ensalada tan especial.
Estupenda para quedar de lujo.
Que pases unas Felices Fiestas de Navidad y que el año entrante te traiga a tí y a los tuyos un montón de cosas buenas.
Un beso.
Querida Mai, me encantó la introducción, y el timbal se ve realmente delicioso.
Te deseo unas felices fiestas, junto a tu familia, que el 2011 esté repleto de felicidad
besos
Gaby
Quina entrada més fantàstica! la història és genial.... jo en tinc moltes ganes de veure la peli pk tots de petits hem sentit questa llegenda..... i el teu timbal és exquisit, la posada en escena és fabulosa!
Desitjo que pasis un molt Bon Nadal!!!
Un ptó enorme
Espectacular!!....la receta, el relato....y las fotos!!.....Que tengas una hermosa nochebuena y que tu casa se inunde de paz, alegria,
armonia y amor......Abrazotes, Marcela
Felicidades por navidad, prosperidad por año nuevo y por siempre nuestra amistad.
Feliz Navidad.
Ja tinc ganes d'anar a veure la pel·lícula, je je je...
Un plat de festa grossa, i tant!
Bon Nadal i feliç 2011!
M'ha agradat molt aquest timbal. El provaré segur!
Bo aquest timbal!!! La pel·li encara l'hem de veure però aquest és magnífic! A veure si l'altre el supera.
Bones festes i PTNTS
Dolça
Pero buenoo que es esta maravilla por favorrr??? esto es de lujo total, me ha dado la impresión que entraba en el restaurante de Quique Dacosta!!!
Incrible presentación perfecta!!
Algún dia sabré yo hacer estas maravillas??? Huuumm no se... no se.. ojalá!!
Mil besos y felicesa fiestas!
Mare meva!!! pero quina delicia de reseptes....
Gràcies Manel per ensenyarme aquest blog.
La de cosetes bones que es veuen per aquest mon.
Un petó als dos.
Mai, paso a dejarte un beso enooorme y mucha felicidad para el año que comienza.
Esta receta es una belleza, desde los colores a los sabores, puro verano.
besote!
Carola
quina passada, lo que es pot fer amb quatre coses i molta imaginació! ENHORABONA
Vieja.... nada que decir, te lo he dicho todo... te admiro.
Mira la página, tarde pero cumplo.
Besos amiga!
Un bon homenatge al timbaler del Bruc i un autèntic plaer per a la vista. Com m'agradaria provar-lo, ni que fos una culleradeta...
Felicitats per les teves receptes, sempre espectaculars i plenes d'històries i feliç 2011!!!
Feliz año Mai!!Mis mejores deseos para ti y los tuyos.
Un beset molt gran.
Bon Any Mai,
Ja escolto aquest timbal per aquí, però solament mirar-ho començo a salivar.
Una abraçada,
me encanta como te ha quedado este timbal, debe estar riquisimo porque las fotografías así lo muestran :)
Salu2, Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
http://galletilandia.blogspot.com
Aquest petit timbal, amb aquestes saboroses anxoves, que bé sentin ara després dels excessos.
Feliç Any Nou 2011
Hola es mi primera visita y me encantan tus propuestas de recetas . Me apasiona el timbal de diferentes sabores y te felicito por el colorido y la fotografia. Desde mi blog Feliz año 2011.Saludos MARIMI
Que plato tan espectacular. me ha encantado!!. una presentacion 10!!.enhorabuena también por la foto: maravillosa
Feliz 2.011!!. un beso.
Estupenda propuesta Mai.
Besicos sorianos, los primeros de este año:)
Estimats amics , sortim de festes empatxats i segur que una mica cansats , però crec que tots tindrem una cosa en comú, seguir a la cuina, seguir cuinant i seguir passant per aquí per veure que ha fet tal, o qual , en definitiva, tots seguim aquí.
No us puc contestar un a un , tot i que ja sabeu els qui em coneixeu, que m´agrada fer-ho , però no vull deixar de donar-vos en aquest any que ve, nou a estrenar, les gràcies per ser aquí, espero que avui els reis hagin estat generosos i que sobre tot us hagin portat tot el que els he demanat per tots vosaltres, Molta felicitats i sacs plens de somriures.
Milers d´abraçades ben fortes per tots.
-Queridos amigos, salimos de fiestas empachados y seguro que un poco cansados, pero creo que todos tendremos algo en común, seguir en la cocina, seguir cocinando y seguir pasando por aquí para ver que ha hecho tal o cual, en definitiva, todos seguimos aquí.
No os puedo contestar uno a uno aunque ya sabéis los que me conocéis, que me gusta hacerlo, pero no quiero dejar de daros en este año que viene, nuevecito a estrenar, las gracias por estar aquí, espero que hoy los reyes hayan sido generosos y que sobre todo, os hayan traído lo que les he pedido por todos vosotros, Mucha felicidad y sacos llenos de sonrisas.
Miles de abrazos bien fuertes para todos.
MAI
Publica un comentari a l'entrada