dilluns, 14 de febrer del 2011

CALÇOTS 1 ; SOPA DE I EL "GRAN D´ABBATIS"

SOPA DE CALÇOTS

DSC00824

Segur que tots o la inmensa majoría dels que em llegiu coneixeu la ceba més famosa de les nostres contrades ," el Calçot ", pels qui no n´hagueu sentit parlar mai , us en faré cinc cèntims .
El calçot és una ceba de la varietat "Tardana de Lleida" que es cultiva principalment a les comarques de L´Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i el Baix Penedès , te Denominació D´Orígen pròpia , el famós " Calçot de Valls" , i la seva particularitat és el cultiu que es fa "calçant" ( amuntegant) sobre la planta inicial la terra, amb el que s´aconsegueix una ceba d´uns 20 a 25 cm de llarg i uns 5 cm de diàmetre completament blanca i tendra .
EL consum habitual normalment és a partir del mes de febrer fins a principis de la primavera, si be últimament tenim una tendència un pel exagerada de córrer per tot i ja comencem a veure els primers calçots després de Nadal.
El Calçot es cou amb foc de sarments de vinya , vol una bona flama que deix les cebes cremades per fora però blanques,cuites i dolces a l´ interior, s´embolica en papers de diari en grups d´unes quantes peces perquè amb l´ escalfor pròpia s´acabi la cocció i s´acompanyen sucant-los en salsa romesco o salvitxada . A la "calçotada" la segueix una bona graellada de carns típiques de la terra, llonganisses, botifarres, corder a la brasa....
Com ja us he dit el calçot en si no deix de ser una ceba i com a tal pot tenir tractaments iguals o similars a aquesta , és normal que després d´una calçotada ens quedin calçots bé cuïts o que han quedat per coure.
Aquest és el cas , uns calçots que no van passar per la flama i que vaig decidir fer com si d´una clàssica sopa de ceba es tractés, el resultat, una deliciosa sopa de calçots, molt mes suau i fina, un xic dolceta i molt i molt saborosa.


DSC00830

El procediment va ser el mateix , un cop nets els calçots aprofitant-ne la part mes blanca els vaig tallar en juliana i els vaig ofegar una bona estona amb mantega i un xic d´oli, quan ja eren ben cuits, li vaig afegir mig gotet de vi blanc i vaig deixar-ho reduïr, ho vaig salpebrar i hi vaig abocar un brou lleuger fet amb unes carcasses de pollastre ben netes de pell i greixos , tot junt va coure uns quinze minuts.
Mentre coia vaig preparar unes llesques de pa torrat a les que vaig rallar per sobre un formatge gruyère .
En servir-la al recipient, vaig posar-li les dues llesques de pa amb formatge i ho vaig passar dos minuts pel gratinador , i aquest és el resultat.
Una branca de timó a la vora de la taça o plat ben calents on ho serviu fa que pugi un aroma fantàstic.
Espero que us hagi agradat l´alternativa per uns calçots.


DSC00826

Disculpeu que em llenci de cap presentant-vos un maridatge d´allò mes típic en quan a calçots ens referim, però qui no relaciona calçotada i festa? I quin vi és més festiu i familiar que un cava?
En aquest cas un cava proper, doncs la festa si es fa amb productes de la mateixa terra on neixen els calçots, encara és mes pròpia i enriquidora.
Anirem fins a la Secuita a trobar una petita i desconeguda joia dels cellers Triada, el cava Gran d'Abbatis, 100% parellada de vinyes velles, una singularitat que ens donarà tota la frescor d'un cava jove necessaria per refrescar el pas en boca d'aquesta sopa tan imponent i alhora uns tocs torrats i de pastisseria que lligaràn perfectament amb el pa gratinat aixi com perfums fumats recordant-nos el pas pel foc viu que ha tingut el calçot.
El final ,llarg i persistent quedarà com un ingredient mes de la sopa aportant fruites blanques, com les pomes verdes i la refrescant sensació cítrica que ens farà salibar per netejar i seguir gaudint del plat.
Un apat autòcton i clàssic augmentat a la màxima expressió de qualitat i a l'abast de tothom.


Xavier Nolla



19 comentaris:

Arantxa ha dit...

Me gusta mucho la sopa de cebolla, el problema es que no la hago porque a mi marido no le gusta...

Esta sopa de calçots me ha entusiasmado, seguro que algún día la hago, aunque sea para mi sola! jejeje

Saludos Mai

Miquel ha dit...

aquesta sopa de calçots genial
a pendent va
peto
miquel

Anònim ha dit...

No m'ha agradat no, m'ha encantat!
Sóc fan declarada de la sopa de ceba i dels calçots, cosa que fa la recepta ideal pel meu paladar! ;)
Petons,
Sandra

starbase ha dit...

Grandiosa alternativa, jo quan he volgut fer-los diferents fins ara en feia amb tempura. Ara m'han entrat moltes ganes de fer aquesta sopa meravellosa!! :O

No tot són postres ha dit...

Aquesta ja la faig. Quan hi ha calçots els faig servir moltes vegades enlloc de la ceba (segur que és un sacrilegi per als bons cuiners com tu això!), és que m'agrdaa molt el gustet més suau i dolcet que tenen i els sofregits i la sopa de calçot m'encanten,
Ara toca l'entrega núm2, serà la crema? No em facis esperar taaaaaaaaaaaaaaaannnnnnt!!!!jejej

PTNTS
Dolça

Cuinagenerosa ha dit...

els de més cap al nord tenim més problemes per trobar calçots, però tinc ganes de fer-ne de diverses maneres i aquesta també me l'apunto, que la sopa de ceba és una delícia i aquesta no li ha d'envejar res!

ARA ha dit...

Amb el fred q torna a fer em prendria un sopa d'aquestes, llàstima que la dieta no m'ho permet.

La sopa de ceba m'agrada moltissim i segur que aquesta deu ser molt bona.

petons

ARa.

Anònim ha dit...

Jo també estic encantada de haver descobert el teu bloc, gràcies per el comentari.
De calçotades n'he fet moltes, la propera serà aquest dissabte que ve,però mai he fet la sopa de calçots que em sembla una idea fantàstica. Les fotos maquíssimes!
Una abraçada!

Gemma ha dit...

Quina bona idea, m'encanta aquesta variació de la clàssica sopa de ceba... Amb calçots encara deu quedar més dolceta, un plat ideal pels dies freds d'hivern.

Cool Chic Style Fashion ha dit...

Che bella ricetta ♥

Anònim ha dit...

Oi, i tant que m'ha agradat l'alternativa! La sopa de ceba m'agrada molt i no vegis com ha de ser la sopa de calçots, molt més dolça i fina! Em sembla que la provaré, ja hi pots comptar.
Una abraçada!

Marta Padenous ha dit...

Ohhh ja tenia ganes de veure la recepta...me l'imagino... i crec que m'agradaria...a veure la versió 2!!!
Ptnts

La cuina de l'Eri ha dit...

ohhh! Quina cosa més bona!! amb el que m'agraden els calçots i la sopa de ceba!! Aquesta alternativa és super! A provar-ho ràpidament, Moltes gràcies,

Mesilda ha dit...

Me gusta tu propuesta,con los calçots tan tiernos,la sopa estara mas suave y sabrosa....mi padre cultiva cebollas de baba(no se si tienen otro nombre,por a qui se llaman asi)es una cebolla muy dulce,cuando empieza a formarse,nos la comemos a la brasa,como si fueran los calçcots...esta de muerte.
Besets.

Luisa Morón ha dit...

que maravilla , ya con las fotos lo dice todo. Bs.

Fem un mos ha dit...

Una meravellosa forma d’aprofitar els calçots que sobren, si en sobren esta clar jejejejeje
Petons

maria ha dit...

Una sopa deliciosa y unas fotos estupendas.
Un besote

sole | puragula.wordpress.com ha dit...

riquísima sopa, y excelentes fotos1 :)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Mai; Una sopa deliciosa,sens cap dubte, diferent dels calçots menjats amb el braç enlaire, aquesta sopa està acompanyada amb el braç flancionat i mirant cap a la boca. Molt bé Mai¡¡