Si alguna cosa he après dels anys que fa que sóc cuinera, és que res és mes important per donar garantia màxima a un plat que la matèria primera que farem servir en la seva elaboració.
Els anys, l´experiència i el coneixement adquirits al llarg de la meva trajectòria personal i professional han fet que la idea de cuina globalitzada que tenia ja fa temps s’hagi decantat més cap a una cuina de proximitat, de la terra; sempre, això sí, sense rebutjar ni menysprear ni la gastronomia ni els productes d´arreu del món.
És evident que l´atractiu d’allò que ens és desconegut es multiplica per cent els darrers anys, ens agrada provar, innovar i oferir coses noves; però, estem segurs de conèixer tot allò que ens ofereix la nostra terra? Jo no n’estic pas, i cada dia que passa me’n sento més desconeixedora, els nostres productes són tants i tan variats que podríem fer creacions culinàries a diari sense por a repetir-nos en molt de temps.
Els avantatges que ofereix l´ús dels productes locals són moltes i podem destacar-ne unes quantes: els productes són recollits en el seu moment més òptim sense pasar llargues estades en cambres refrigeradores; no hi ha necessitat que facin recorreguts de milers de quilòmetres i això representa també un estalvi considerable en transport, cosa que els encareix molt; potenciem l´economia local recolzant l´agricultura i ramaderia de la nostra regió; i fomentem una dieta adaptada a les nostres necessitats segons les condicions geològiques i climàtiques.
No cal dir també que culturalment fomentem la gastronomía local, fent que plats de tota la vida no caiguin en l´oblit, com hi han caigut molts productes locals que han estat substituïts per d´altres foranis, i moltes espècies autòctones que n´han sortit perjudicades, fins a l’extrem que moltes s’han perdut.
El plat que presentem avui reuneix totes les característiques per fer-lo un plat de qualitat seguint aquesta filosofia: llobarro de la nostra costa amanit amb un gran oli aromatitzat amb mandarines, ceba caramel·litzada i la companyia d´una patata ratte i unes bajoques verdes que el fan un plat complert, senzill, dietètic i elegant.
Un cop net el llobarro i trets els filets només caldrà passar-lo per una planxa calenta; les patates ratte netes i bullides amb la seva pell conservaran tota la qualitat de què són posseïdores, així com les bajoques, que amb un lleu toc de vapor estaran a punt per gaudir de tot el seu gust; la ceba tallada ben fina l´anirem confitant a la paella amb una mica d´oli , una mica de sucre morè i un raig de vinagre “forum”.
Per acabar , amanirem el peix amb un raig d´oli aromatitzat amb mandarines i unes escates de sal negra.
I no a qui no li agradaria maridar aquest plat amb un bon vi ? sóc de terra de vi i amb molt d´orgull dic que al meu poble comptem amb vins que estàn entre els millors del món i com no puc estarme´n us els aniré presentant .
Avui la Dominic i el Paco, propietaris i amics del Celler Francisco Castillo de Porrera ens maridaràn aquest plat amb el que en podriem dir la joia de la corona del celler, el Clos Dominic blanc, però serà la Dominic qui ens diguim com és la seva joia.
El Clos Dominic Blanc 2009 és un vi de curta tirada, de fet cada any només en surten unes 300 ampolles ,el raïm procedeix dels vells costers de vinya centenària de la finca propietat del celler.El nostre, és un vi natural, fet amb Garnatxa blanca de coster, Macabeu, Pedro Ximenes , Picapoll blanc i un poc de Riesling.
Nota de cata: Color groguenc brillant , té uns aromes nítids, minerals, fruits secs, taronja, òs de préssec, una mica de romaní i altres herbes del tros, les típiques del sotabosc de Porrera. En boca és contundent, quasi tant com un vi negre . És un vi que sempre es recorda en boca, de pas ample,ple de vitalitat, exigent, divertit i dinàmic. Com tots els vins del nostre celler , es nota en ell l´expressivitat de la zona, el postgust és llarg, força personal, sense imitacions possibles. Un blanc que podría ser negre.
Espero que us agradi força.
Dominic
29 comentaris:
Ummmmmm que rico!
Un plat de luxe, et dono un excelent.
Muxus
No conocia la sal negra, gracias por compartir tus conocimientos.
Me encanta la presentación del plato ♥
El llobarro té una pinta espectacular, però el que més ens agrada es la teva defensa dels productes local. Nosaltres també utilitzem oli d'arbequina D.OSiurana és boníssim.
petons gastronómics
Totalment dacord amb el que dius!! El llobarro és molt gustós, un senyor peix com aquesta senyora recepta!!!
Venir de convidat a casa teva deu ser tot un luxe, aquest plat és molt complert i boníssim!!!
Petonets
Sandra
Tot un encert!
Tant per la combinació d'ingredients com pel comentari dels productes locals.
Salutacions
wow! yo siempre intento que me quede esa costrita en el pescado pero no hay caso.. sólo me queda esperar qeu gente como vos lo prepare y yo lo pueda comer, jeje
Mai, la presentación todo un lujo, el sabor de cinco lujos y medio.........paco
Me gusta que defiendas los productos de la tierra. todos tendríamos que hacer lo mismo. El plato de pescado te ha quedado de primera. todo el sabor del pescado sin enmascarar y con una sutil guarnición para darle elegancia al plato. Un 10!!!. Petons!!!.
Tu ho has dit un plat complert, senzill, dietètic i elegant! I a més amb productes de proximitat. Quina deicia!! Visca la cuina sostenible!
un placer tener la materia prima de proximidad y elaborar un plato como este tuyo de hoy asi y tan bien presentado es una autentica golosina para todos los sentidos y gustos.
molt maca i bona
peto
miquel
Mai, que delicia!!
Es verdad lo que dices, creo que naturalmente uno se vuelve mas localista cuando ama y comienza a apreciar lo que tiene alrededor. Hace poco nos fuimos de la capital y aunque estamos a escasos 30 km hemos buscado no ir si no de máxima necesidad. Eso involucra toda nuestra cocina y huerta. Nos hemos contactado con productores locales, ferias, vendedores de pan, hasta productos de limpieza ecologicos que un señor hace y trae en su moto y me ahorro de comprar los del super.
Hay muchos tesoros en cada localidad.
besotes y nuevamente, que delicia!!!
Carola
madre mía Maiiii!! esto ya son palabras mayores!!! un plato de lujo de 7 tenedores lo menos!!! 2 estrellas michelines te daba yo por este bellezón de plato!!!! de 10 total!!!!
;-)
Delicioso e impecable la presentación, lo has bordado.
Me encanta el punto justo de cocción que se adivina en el pescado, genial.
besitos
Un plat senzill però molt ben presentat i molt saborós. M'anoto això de l'oli de mandarines...
Petons!
La Taula d'en Bernat
Qué pedazo de foto.
Está para chupar la foto, de lo bien hecha que está. Y como siempre se aprende, me entero que el llobarro es la lubina. Es que en Murcia hay un pescado que llaman "llobarro del Mar Menor". Nunca supe qué era, sólo sabía que estaba bueno. Pero en fin, lo de los peces no tiene solución (me refiero a los nombres): el boquerón de Málaga se llama "bocarte" en Santander y "antxoa" en el Pais Vasco.
Hola Mai,
Quanta raó tens en el que dius. No cal fer grans esforços per trobar productes locals, i a vegades ens compliquem una mica la vida. Quan vaig al un poble que hi anem sovint de cap de setmana, menjo molt millor que quan sóc a Barcelona. M'encanta anar a les botiguetes i comprar el que acaben de collir, pescar..
I sobre aquest llobarro només dir-te que la presentació que has fet és inmillorable i res millor que un peix que mantingui el seu sabor... Petonets!
el llobarro és un dels peixos que més m' agraden... A vegades no cal complicar-se gaire per fer un plat 10 com aquest.
No hi ha res com el producte de proximitat, fresc i gustos, aquet llobarro ha d’estar deliciós, com que don la casualitat que en tinc ho provaré
Molts petons
Mai,
Te voy a pedir un favorcillo. Ando muy perdida con el tema de colgar imágenes más grandes de las que permite blogger, ¿me podrías explicar cómo lo haces tú? Es que me instalé el picasa y conseguí subir alguna foto y cambiarle el formato (más px) pero ahora ya no me sale...ando desesperada! Cuando tengas un momentín me cuentas por favor!!!
Por cierto ahora que veo que en esta receta le has añadido vinagre Forum.. ¡a mí me acaban de regalar un botecito!!
Sí, puedes contactar conmigo o través de arantxaruano@gamil.com o arantxaruano@hotmail.com. Mil gracias por adelantado!
Mai,
Aquest plat tant per la seva elaboració com presentació és encomiable. Destaco però, i comparteixo, la teva declaració de principis.
Endavant.
Boníssim i preciós!!!!!!
Petonets
Hola Mai, moltes gracies per la teva visita al blog.
M'encanta el llobarro i la teva recepta és excepcional, per no parlar de la foto.
Un petó,
Esther
http://comosiempremadreando.blogspot.com
Estimada, aquest plat es una menjar de Deus.
Materia prima=exquisitesa.
Petons bonica.
Brutal, Mai!
M'hen menjaria dos plat i me'nn beuria una ampolla!!!!
Salut!
Publica un comentari a l'entrada