dijous, 28 de gener del 2010

FOUGASSE

DSC01311

Aquest dimarts el xef Ferràn Adrià , considerat com un dels millors del món , va anunciar que tancarà el seu restaurant " El Bulli" al públic , possiblement durant dos anys per prendre´s una temporada sabàtica.

Segons el xef no es tracta d´un tancament , doncs amb tota probabilitat a partir del 2014 tornarà a oferir menjar , així que per tots aquells que teniem pensat passar per Cala Montjoi algun dia , el sr Adrià ens dona una lleugera ventatja per anar fent bossa .

Diu que no pot continuar creant amb l´actual format de feina de 15 hores diaries i que necessita temps per prendre decissions sobre el futur del Bulli , el que està clar que la decissió que ha pres és inamovible i que les consseqüències del tancament les te clares doncs perdrà les estrelles Michelin que té , tot i que no crec que li preocupi massa això....

El millor de la notícia és , crec jo , que quan obri de nou , a part que al-lucinarem amb les noves creacions , el restaurant romandrà obert tot l´any i no només la meitat com ara .
Sabrem esperar sr Adrià i potser fins i tot haurem fet un raconet per disfrutar-lo a casa seva.


DSC01309

I que te a veure el sr Adrià amb les meves Fougasses , us preguntareu ? doncs molt , perquè
l´individu o individua a qui se li va ocórrer que barrejant els grans d´un cereal molt amb aigua i despres coent-los , obtindría el que ha estat l´aliment bàsic de la humanitat desde la prehistòria fins els nostres temps , aquest , sense cap mena de dubte per mi , ha estat el gran creatiu , sigui qui sigui , tant si va ser un , com si ho van fer en associació tipus:" fundació per la investigació tiranosaurus Rex" com si va ser fruit de la casualitat es mereixía uns anys sabàtics , i no diem res ja de tots els que després van anar prenent testimoni arreu del món i han anat fent de cada barreja de cereals l´especialitat del seu país, que sería els nostre blogs sense uns Brioix? o sense unes Pita ? o uns llengüets ? i el Pain de Campagne? i les Ciabatta? i un no parar .....és o no és creativitat?
IMPORTANTISSIM , feu o no feu el pa , gaudiu-ne , desmitifiquem allò que engreixa , res amb mesura engreixa i menys el pa , anem al forn tradicional i passem d´una vegada ja del pa congelat de gasolinera ( que està molt be en cas d´auxili ), però la tasca i el bon pa el fan els forners, els qui ténen coneixement i ofici i són uns veritables professionals .


DSC01313
Quan vaig començar amb l´aventura del pa només tenía l´experiència de veure a la meva àvia , i d´això ja fa molts anys , fer el pa , uns pans rodons i més aviat plans, era a l´andalusia , feia la massa , encenia el forn , i nosaltres esperavem el pa calent per posar-li l´oli , un oli fort i intens , l´avia sempre ens deia que el pa calent era de mal paír.
A part d´aquesta experiència , només em mou el fet de ser una panarra incondicional , podria viure amb pa i oli jo.
Vaig començar amb una panificadora , qui no la tingui ja tarda , suposo que hi haurà molts detractors i puristes , jo , per aquells que no tenim temps i no renunciem al pa fet amb farina i aigua i prou l´aconsello fervorosament , ara quan tinc temps ja faig la massa i la treballo i faig pans i barres i com no , les Fougasses.
Que us en puc dir ? doncs que és un pa típic de la Provença i que sembla ser que està lligat a les Focaccia italianes , és molt característic el tall que té doncs s´assocía a les espigues del blat , de vegades pot portar altres elements per enriquirlo, olives, tomàquets secs i fins i tot cansalada , també és habitual que vagi empolsat amb farina de moresc.

INGREDIENTS

1 tanda de massa blanca reposada 1 hora :

500 grs de farina de força
10 grs de llevat fresc de forner
10 grs de sal
350 ml d´aigua

ELABORACIÓ

Preescalfeu el forn a 250º.
Desfeu el llevat junt amb la farina amb l´ajuda dels dits , com si féssiu molles.
Barrejeu la resta dels ingredients amb un bol amb l´ajuda de la ma o una rasqueta , uns 2-3 minuts fins que veieu que la massa es forma.
Poseu la massa al damunt d´una superfície i comenceu-la a treballar, no heu d´afegir més farina , només treballeu la massa , estirant-la i doblegant-la per que agafi aire al seu interior, això us portarà entre 10 i 15 minuts.
Un cop treballada feu-ne una bola i deixeu-la reposar tapada amb un drap de cuina en un lloc lliure de corrents en un recipient tipus bol o gibrell, jo ho faig en un bannetton .
Passat el temps treieu-la amb cura del recipient manipulant-la el just i poseu-la sobre la superficie on la treballareu una mica enfarinada, aplaneu-la fent-ne un quadrat i després amb ajuda de la rasqueta en talleu dos rectangles i cadascun d´aquest en tres porcions rectangulars, enfarineu aquestes porcions i procediu a fer els talls característics, la idea és que semblin una espiga, obriu-los be, que després es tanquen.
Empolseu les Fougasses amb farina de moresc i procediu a enfornar-les , vaporitzeu l´interior del forn al posar-les dins amb aigua just avans de tancar la porta, fornejeu durant 10-12 minuts a una temperatera de 230º.
Aquí hi havia tres fougasses diferents, una estava empolsada amb sal gruixuda , l´altra amb sal d´algues i l´altra era natural, només amb la farina de moresc.

La recepta original i les mides són del llibre " Panes " d´en Richard Bertinet, ara per ara tots els que he fet de les seves explicacions em surten molt be , i de fet és el que més m´agrada , però vaig provant-ne d´altres.

FOUGASSE ( traducción al castellano )

Este martes el chef Ferràn Adrià , considerado como uno de los mejores del mundo , anunció que cerrará su restaurante " El Bulli" al público , posiblemente durante dos años para tomarse una temporada sabática.

Según el chef , no se trata de un cierre , pues con toda probabilidad , a partir del 2014 volverá a ofrecer comida , así que para todos aquellos que tenían pensado pasar por Cala Montjoi algún día , el sr Adrià nos da una ligera ventaja para ir ahorrando.

Dice que no puede continuar creando con el actual formato de trabajo de 15 horas diarias y que necesita tiempo para tomar decisiones sobre el futuro del Bulli , lo que está claro que la decisión que ha tomado es inamovible y que las consecuencias del cierre las tiene claras pues perderá ( dicen ) las estrella Michelín que tiene , aunque creo que esto no le preocupa demasiado...

La mejor noticia es , creo yo , que cuando vuelva a abrir las puertas de nuevo , dejando de lado que alucinaremos con sus nuevas creaciones , el restaurante permanecerá abierto todo el año y no solo la mitad como ahora.
Sabremos esperar sr Adrià i a lo mejor hasta habremos hecho un rinconcito en el colchón para poder ir a disfrutarlo a su casa.

¿Y que tiene que ver el sr Adrià con mis Fougasses os preguntaréis? pues mucho , porqué el individuo o individua a quien se le ocurrió que mezclando los granos de cereal molido con agua y luego cociéndolo , obtendría lo que luego ha sido el alimento básico de la humanidad desde la prehistoria hasta nuestros tiempos , este , sin ningún tipo de dudas para mi , ha sido el gran creativo , sea quien sea , tanto si fue uno , como si lo hicieron en asociación tipo " fundación para la investigación Tiranosaurus Rex" como si fue fruto de la casualidad, este se merecía unos años sabáticos , y ya no digamos nada de todos aquellos que fueron cogiendo el testigo en todo el mundo e hicieron de cada mezcla de cereales y de cocciones la especialidad de su país ,¿ que sería de nuestros blogs sin unas Pita?¿ o sin unos Llengüets ? ¿ y que me decís del pan de Campagne? ¿ y de las Ciabatta? i un no parar de panes..... ¿es o no es creatividad?
IMPORTANTÍSIMO , hagáis o no el pan , gozadlo , desmitifiquemos aquello de que el pan engorda , nada en su medida engorda y menos el pan , vayamos a la panadería tradicional y pasemos de una vez ya del pan congelado de gasolinera ( que está bien en caso de auxilio ) pero el trabajo d hacer un buen pan lo tienen los panaderos , quienes tienen conocimiento y oficio y son los verdaderos profesionales.

Cuando comencé con la aventura del pan , sólo tenia la experiencia de ver a mi abuela y de eso hace ya muchos años , hacer el pan, unos panes redondos y planos , era en Andalucía , hacia la masa , encendía el horno y nosotros esperábamos el pan caliente para ponerle aceite , un aceite fuerte e intenso , mi abuela siempre nos decía que el pan caliente era de mala digestión.
A parte de esta experiéncia , sólo me mueve el hecho de ser una panarra incondicional , adoro la masa en todas sus versiones y podría vivir de pan y aceite.
Comencé con una panificadora , quien no la tenga ya está tardando , supongo que habrá muchos detractores y puristas , pero para quellos que no tenemos tiempo ni panadero y que no queremos renunciar al pan hecho con agua y harina y basta lo aconsejo encarecidamente , ahora cuando tengo tiempo , con mejores y no tan buenos resultados, que hay de todo , amaso y cuezo y ahgo panes, barras y como no, las Fougasses.
¿Que os puedo decir de ellas? pues que es un pan típico de la Provenza y que al parecer está emparentado con las Focaccia italianas , tiene un corte muy característico que se asocia a las espigas , en ocasiones se enriquece con aceitunas, tomates secos ,! hasta panceta! y lo habitual es que vaya empolvado con harina de maíz.

INGREDIENTES

1 tanda de masa blanca reposada 1 hora:

500 grs de harina de fuerza
10 grs de levadura fresca de panadero
10 grs de sal
350 ml de agua

ELABORACIÓN

Precalentad el horno a 250º.
Desdhaced la levadura junto la harina como si hiciéseis migas.
mezclad el resto de los ingredientes en un bol con la ayuda de las manos o de una rasqueta de plástico unos 2-3 minutos hasta que veais qeu se forma la masa.
poned la masa sobre la superficie de trabajo y comenzad a trabajarla , no añadáis mas harina , solo trabajad la masa , estirándola y doblándola para que coja aire en su interior , esto os llevará entre 10 y 15 minutos.
Una vez trabajada haced una bola y dejádla reposar tapada con un trapo de cocina en un lugar libre de corrientes dentro de un recipiente enharinado, tipo bowl , yo lo hago en un bannetton.
Pasado este tiempo sacadla con cuidado del recipiente manipulándola lo justo y ponedla sobre el mármol donde la trabajaréis un poco enharinada .
Aplastadla formando un cuadrado y luego con ayuda de la rasqueta cortáis dos rectángulos y cada uno de estos en tres porciones iguales y rectangulares, enharinad estas porciones y practicadles los cortes característicos, la idea es que parezcan una espiga y abridlos bien que luego se cierran.
Espolvoread las fougasses con sémola de maíz y proceded a hornearlas ,.
Al introducirlas en el horno pulverizad las paredes con agua justo antes de cerrar la puerta , horneadlo durante 10- 12 minutos a una temperatura de unos 230º.
Aquí hice tres tipos, una estaba espolvoreada con sal gorda , otra con sal de algas y la otra era natural sólo con sémola de maíz.

La receta original y sus medidas son del libro " Panes " de Richard Bertinet ,por el momento todo lo que he hecho de sus explicaciones sale muy bien , de hecho es quién mas me gusta pero voy probando otros también.

SALUD






34 comentaris:

Striper ha dit...

Quina bona pinta. potser l'Adria es un cuiner magnific , pero jo crec en la cuina que es fa a la cuina no a un laboratori.

Gabriela, clavo y canela ha dit...

Hola Mai, a mi me gustó mucho tu receta y se ve muy rica en la foto. Y si, ya había leído de Adriá cerrará 2 años, a ver con que sorpresas regresa
un abrazo
Gaby

Cuinetes-Carme ha dit...

Mai,
Ara mateix em menjaria una d'aquestes fougasses, quina bona pinta i sucades amb oli, ni t'explico.
PTNS, WAPA!!

Margarida ha dit...

Pa de gasolinera? Abans passo gana, ja,ja,ja...!!! Amb tots els aromes de benzina pul·lulant per allà!
Aquesta fougassa.... fins i tot sense gana me la menjaria!
Un petó ben fort!

Lolah ha dit...

Mai, estoy de acuerdo en todo contigo, desde que me compré la panificadora hago todo el pan de casa, la mayoría de las veces solo la uso para amasar, pero me facilita mucho la labor y hace que no me de pereza. Respecto a lo de comprar el pan en hornos de toda la vida que hagan buen pan, ya me gustaría encontrarlos por aquí; cuando tengo que comprar alguna barra, me pongo a mirarlas intentando encontrar una que tenga un aspecto pasable, y te juro que casi nunca la encuentro...es deprimente.
Todavía no he hecho la fougasse, tengo que solucionarlo pronto!
Un beso.

Unknown ha dit...

Has canviat el fons de color!!! Així he al.lucinat amb la primera foto, m'he enamorat de la fougasse!Tens tota la raó, qui va inventar el pà es merèix un monument!!!! I tú un altre per totes aquestes receptes tan fantàstiques!!Mil petons bonica

Marta Padenous ha dit...

Puc passar a menjar-me'n una???
Ptns

pepa cooks ha dit...

Hola guapísima, me encanta tu nuevo diseño, y que decir de tus Fougasse, pues geniales me encantan, respecto a lo del señor Adria, que le vamos a hacer ellos son los que se pueden permitir el lujo de cerrar dos años, nosotros seguiremos trabajando, la vida del pobre, ja, ja, besitos guapetona, y buena semana.

Carmen ha dit...

Ya, que Adriá cierra por dos años, super lujo que puede darse un chef así.
Qué algo pasó de un tiranosaurio rex y el pan que es tan antiguo como la humanidad.
Y que el pan lo amasaste en la panificadora, (yo también le hago así a veces, la quiero tanto como mi lavadora, benditas máquinas)
Pero la forma de trabajar el pan eso, eso no entendí, ja, menuda maleta que soy.

Un beso

Mercè ha dit...

Mai, has fet canvi de look, no? :) M'agrada molt! D'aquesta manera les fotos ressalten més... i és que aquesta primera foto de la fogassa és espectacular!! Potser els que van crear el pa són genis, però tu ets un geni per reproduir-les! ;)
Petons!

Gemma ha dit...

Quan anem de vacances al Pirienu Francès més proper a la Provença, sempre degustem gofgasses semblants... ens encanten!
T'ha quedat perfecta, amb un forma realment bonica.

Pity ha dit...

adria ha abierto un mundo nuevo a la gastronomia mundial, por eso es reconocido internacionalmente, yo le admiro y respeto, por todo lo que ha conseguido. TU fougasse tiene una pinta estupenda, por aqui la compro con anchoas o aceitunas, me gusta mucho, probare tu receta, besitos

Eva Flores ha dit...

què boniques t'han quedat les fougasses!!
(pd: ja he revisat la meva recepta del pa de pessic de mascarpone, gràcies per avisar)
pt!

No tot són postres ha dit...

Mai, esperem que vinc!!!! Si vols jo porto el setrill...
PTNTS
Dolça

illetapitita ha dit...

T'han quedat molt bé!
M'agraden molt amb tomàquet i oli d'oliva..mmm..
Una abraçada!

maragda ha dit...

Ha arribat la primavera a Ca la Mai! quins colors tan alegres!
La fougasse es veu esplèndida, i és una de les receptes que vull assajar, tot just estic desenganxant-me de les faldes de la mama panificadora i vaig fent els meus pinets.
I quanta raó que tens, no té ni punt de comparació entre el pa fet a casa i comprat...
Petons!

Chez Lola ha dit...

Mai t'han quedat de categoria! jo tinc la mateixa recepta... m'agradat moltissim....vas fer les panes de viena? un beset

HAVE REAL PIES IN BARCELONA ha dit...

Quins pans!! t'han quedat perfectes i les fotos molt maques.
Petons
Nuria

Anònim ha dit...

Sabías que te puedo denunciar por no escribir tu blog también en castellano????..
;)
T R A D U C C I Ó N!!!!

Ruben ha dit...

Jo també vaig fer algun escrit sobre el pa-xiclet que trobes a les gasolineres XDDD
Aquestes fogasses t'han quedat fantàstiques!

Paula ha dit...

he visto muchas recetas de fougasse pero ninguna con esos resultados, así que me llevo la receta ;)

Salu2, Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net

Mai ha dit...

-Stripper, que et diré jo, la cuina es fa a tot arreu és viva, cambiant innovadora, clàssica, i hi ha d´haver genis com ell per que així sigui.
una abraçada.

-Gabriela yo creo que el retorno será un gran acontecimiento y nos dejará sin duda con la boca abierta.
Besos

-Carme, i tant, pa, oli i unes olivetes per acompanyar-les i com no, una copeta d´un bon vi, del priorat i així faig país.
besades

-Margarida , hem de fer un gran esforç quant surt del forn calentona i cruixent per no pessigar-la.
làstima que no pugui fer-ne cada dia i sort també, que si no....la balança fugiria esparverada.
una abraçada.

-Lola, aquí pasa lo mismo, buenas panaderias cada vez escasean mas, yo cerca no tengo ninguna i todo el pan que se vende es de las panificadoras industriales , una làstima , lo por que se pierde el oficio aunque creo yo que parece que hay un resurgimiento en todo lo artesanal.
un abrazo.

-Elvira, estimada, si l´he canviat, ja saps que diuen, "qui no te feina al gat pentina" oi? però no acabava de trobar el que volia, i com sóc una mica curta de vista i no porto ulleres doncs tenia problemes per llegir jijiji.
Tinc de posar-me de nou amb el llibre de l´Anne sheasby , el tenim a mitges recordes' però estic una mica gandulassa.
petunets bonica.

-Marta, dona, tu ja saps que quan vulguis, només cal que treguis el cap per la finestra i diguis " que vinc"!
petons

-Pepa, que bien que te guste, me tranquiliza, porqué pensé que lo íban a encontrar aburrido , pero és el contenido lo que cuenta o?
pues si, ellos años sabáticos ( que no creo que lo sean tanto) y nosotras a seguir currando en las cocinicas, ya me gustaría a mi dedicar un año a viajar y conocer otras cocinas y ,materiales...verdad?
besitos compañera

-Carmen, a mi lo artesano me pierde, pero que le vamos a hacer , las maquinitas me gustan y sta. lavadora y sta. aspiradora...son lo mas.
A todo eso entendí la indirecta mujer, jajajaja, en cuento responda traduzco.
Besos fraternos.

-Mercè estimada, m´alegra que t´agradi, doncs si, i jo també penso que les fotos es veuen millor i queden mes maques , però sense canviar l´essència jajaja.
Geni dius? jo només sóc una aprenenteta de tot i mestra de res, això si amb amor.
petons

-Gemma quan hi vagi serà el primer que menjaré, el pa,mmmmm, com arreu on vaig , però és que m´agrada tant.
petonets.

-Pity y ya verás, no sólo lo que ha hecho y las miras que ha abierto, espera la vuelta que creo yo que nos va a dejar alucinados, es un genio este hombre con una capacidad increíble de gestión y de trabajo en equipo.
La próxima que haga la haré con aceitunas y tomates secos, son deliciosas.
besos.

-Eva ara mateix vaig a veure-la , tinc un mascarpone esperant i es que feia tat goig aquell teu...
petunets

-Dolça, tu només has de vindre que tot el demés ja ho poso jo, a veure si es veritat que convidada ja estàs.
petons.

-Illetapitia, sucar costen una mica perquè són molt estretones, però la part mes ampleta si que n´és de bona.
una abraçada.

-Maragda, que bonic això , " ha arribat la primavera a ca la Mai " .
Ay la mama panificadora, jo quan es trnqui no tardo ni cinc minuts en anar a buscar.ne un altra, però és molt agradable pastar i trebalalr-ho tu i pots fer tantes coses!
Tu ves provant.
abaraçades.

Mai ha dit...

-Lola, doncs no els he fet, i vaig fotocopiar fins i tot per posar-m´hi però anava atrafegada , desseguida que ho faci t´ho conto.
petons bonica

-Nuria , més que perfectes és que són tant bones, i ja he agafat el truqui que quan ve algú convidat les faig i triomfen més que el dinar! jajaj
petons

-Milena , sabías que de esta forma te obligo a leer en català? jajajaaja , preciosa lengua que se que te encanta i estás encantadísima de aprender jajajajaja.
Tranquila mujer que ya llega, pero tu sabes lo que cuesta traducir esto? podría utilizar el traductor , pero es que es un sin sentido lo que dice!!!!
un besote amiga.

-Surfzone , doncs després em passo per veure si el veig, segur que penses el mateix que jo , i sense reparos de dir-ho eh?
petons

-Paula puedo asegurar que el resultado es buenísimo y como puedes ver Lola usa la misma receta.
besos.

Monica Bedana ha dit...

Hola Mai, supongo que si de las castañas en almibar obtienes una crema, entonces van perfectamente...
Qué bonitas fougasses, ¡aquí huele a Provenza de verdad! Un beso

xisco ha dit...

mai, tu vine en voler, i pensa que aqui se diu pa amb oli, però noltros li posam tomàtiga de ramellet, i després companatge! en lo referent a l'aigua freda, ho som posat als comentaris del blog, supos que quan tu escrivies jo també ho feia, així que ja saps... si fas una excurssió avisa!

Mesilda ha dit...

Me pasa lo mismo que a ti,me enamoro de todos los panes¡y es un placer poderlos hacer en casa....La fougase a un no la he probado pero ya caera,tengo una lista de panes interminable,tomo nota de todos los que me impactan¡i este no es para menos,esta de lujo¡ tiene un colorcito de buenooooo....que es imposible resistirse.
Besets.
Besets.

Juan Hernández ha dit...

Hola Mai ¿Has cambiado el blog? o me ha parecido a mí. Lo veo más amplio me gusta, como también me gusta este pan que has hecho que viendo la foto ya apetece comerlo. Debe estar delicioso. Un lujo poder probarlo.
Saludos

Sorokin ha dit...

Querida Mai: Tu blog tiene ya un aire de primavera con su nuevo diseño. Magnífico, porque este año estamos necesitando la primavera después de todo lo que está cayendo.

La fougasse tiene un aire fabuloso. El pan, fíjate tú por donde ha marcado fronteras en Europa casi tanto como las religiones. Hace años, el "telón de pan" estaba en la frontera franco-belga hacia el norte y en la frontera alemana hacia el este, zona llena de "pumpernickels", panes con arroz y otras cosas incomestibles. Afortundamente, hoy en día puedes encontrar uns buena "baguette" en culaquier panadería de Bruselas, Londres o Berlin.

Laus Deo, la frontera del pan avanza. Hasta hace poco, en Bélgica, una baguette se llamaba "pan francés". De ahí la gracieta del belga que pide "pan francés" en Paris y la respuesta del panadero: "Monsieur, ici tout le pain est français". :-)

Carmen ha dit...

Gracias, gracias, gracias, ja. Las lenguas sólo en besos querida, hablarlas no es lo mío.
Te quiero montones.

Adi ha dit...

Estoy contigo al 100%, hay que desmitificar el tema del pan, y hay que hacerlo en casa, merece la pena y no cuesta tanto trabajo ni tanto tiempo. Además el pan casero congela muy bien (al menos el que se corta en rebanadas y luego se tuesta en la tostadora directamente sacado del congelador).

Nosotros desayunamos todos los días tostadas de pan casero con buen aceite de oliva y tomate, también con un poco de jamón y realmente es una delicia.

Que engorda? lo que de verdad engorda son esos panes de molde industriales... azúcar puro y creador de caries. Eso es lo que son.

Haciendo el pan una vez a la semana (hay que amortizar también la energía gastada en calentar el horno) se puede tener esta delicia siempre a mano.

Me llevo la receta de la Fougasse, no la he hecho nunca y me llama mucho la atención.

Un abrazo.

Ana Powell ha dit...

Hola Mai
Ya había leído de Adriá cerrará 2 años, es uno de mis sueños ira al Bulli.
Presentas una receta maravillosa de pan.
Besicos y feliz finde semana x

ANNAFS ha dit...

Fer pa , per a mi, és una de les activitats més gratificants que hi ha ( si et surt bé, és clar) i n' he hagut de llençar moltes, moltes vegades fet per a mi, que no ha sortit bé (tipus totxana), però sempre ho torno a intentar, i quan em surt bé... és fabulós.
El tancament de "el bulli2 no m' afecta massa, donçs la meva economia no està per aixó.
ptns

Maduixa ha dit...

Mai, bonica, he vingut a tornar-te la visita i ja hi porto una bona estona mirant i gaudint, tant de les magnífiques receptes com de les fotografies. No saps com m'ha agradat el teu conill farcit, i l'hort tan maco que tens. Jo que menjo de quatre testets, alló que en diuen hort urbà, i lo contenta que estic em puc imaginar les verdures tant bones que et menges.

Però el que m'ha fet molta il.lusió es haver trobat el teu trinxat, l'he menjat moltíssim de petita i és dels meus plats preferits. Tinc família escampada per tota la Cerdanya, i no sé si es el fred o la il.lusió de ser allí que menjo com una descosida, i un plat així, per a mi, és de cinc forquilles. :-)

Em faig seguidora teva i així mantindrem el contacte. Un petó ben gros.

Gitanilla ha dit...

Me gusta tu blog y ya soy tu seguidora!! Qué rico todo! y qué delicadeza! los panes me han fascinado! qué presencia tienen solos!! A ver si me animo y hago alguno.
Besitos

Gema
http://la-gitanilla.blogspot.com/